Acesta spune, în contextul veto-ului Austriei la intrarea României în Schengen, că există două opțiuni: fie România este admisă rapid, fie cetățenii și companiile românești vor protesta din cauza dezamăgirii.
În această situație, Petrom ar putea suferi.
Însă compania nu trebuie să sufere din cauza votului Austriei, spune Nicolescu, care este și membru în Consiliul de Supraveghere al Petrom din partea statului.
„Austria a rupt unilateral relația de prietenie cu România. În cazul în care nu își revizuiește atitudinea rapid va fi foarte greu pentru Petrom, dacă OMV va rămâne în structura sa de acționariat. Este o părere personală și o analiză personală. Sunt angajați ai Petrom care mi-au comunicat deja că vor să plece pentru că Schengen este o chestiune economică și simt multă dezamăgire. Românii și multe companii locale suferă fără motiv”, a spus Nicolescu.
Petrom este companie românească
Acesta spune că, pe lângă pachetul de 51% deținut de OMV, Petrom este companie listată pe bursă și are mulți acționari, inclusiv statul și fondurile de pensii din România.
„Când îndemnăm la boicot trebuie să ne gândim atât la ei, cât și la alternativele de pe piață românescă. Petrom este un brand românesc și își poate menține valoarea întreprinderii doar într-un mediu de operare normal în care România este respectată. Ea nu este dependentă de un acționar sau de cancelarul austriac, ci doar de românii care cumpără produsele și care i-au încredințat resursele spre administrare înainte de privatizare”, punctează fostul ministru.
Concomitent, nici OMV nu are interesul ca valoarea pachetului său de acțiuni să scadă.
Nu există vreun exemplu în istorie în care vreo companie să fi operat și progresat, dacă un popor a fost jignit și s-a revoltat. Este o realitate de care trebuie să se țină cont.
Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei:
Pierderi de 200 milioane de euro pe lună pentru România
Nicolescu a calculat anterior că România suferă pierderi de 200 de milioane de euro pe lună din cauza faptului că țara noastră nu este admisă în Schengen, deși respectă toate criteriile tehnice.
Anual, asta înseamnă 2,4 miliarde de euro, iar în cei 11 ani de când România nu a fost admisă acest lucru înseamnă pagube economice de peste 25 de miliarde de euro.
Proces la Curtea Europeană de Justiție
Nicolescu a scris pe Facebook că a cerut, în numele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, începerea imediată de către Comisia Europeană a procedurii de constatare a încălcării de către Austria a tratatului de funcționare a UE prin blocarea aderării României la Schengen.
„Decizia din Consiliul JAI nu era decât o formalitate, adică o constatare că România îndeplinește criteriile. Dacă Comisia va începe imediat acțiunea, aceasta va dura aproximativ 2 ani, iar șansele de câștig sunt, în opinia juriștilor Asociației, de peste 90%”, a scris acesta.
Odată câștigat procesul, România poate cere Austriei daune, respectiv recuperarea pierderilor de 200 de milioane de euro pe lună.
„Schengen este în primul rând o miză economică! Cancelarul austriac minte când spune altceva”, a mai arătat Nicolescu.
Nicolescu este și membru în conducerea Institutului European pentru Inovare şi Tehnologie (EIT), organism al UE care gestionează politica europeană în domeniul inovării.
Companie vitală pentru țară
Petrom este cel mai mare contributor la buget și cea mai profitabilă companie din România.
Petrom extrage toată producția de țiței a României, 50% din cea de gaze și produce circa 8% din cea de energie electrică.
De asemenea, are în plan extragerea gazelor naturale din petrimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, alături de Romgaz.
Protest economic
Postul de televiziune Realitatea TV a lansat o petiție pentru naționalizarea Petrom. Aceasta a strâns 49.276 semnături.
De asemenea, George Simion – președintele AUR – a blocat zilele trecute o benzinărie Petrom la Ploiești.
Mai multe companii de stat din subordinea Ministerului Transporturilor își mută conturile de la BCR – bancă deținută de grupul austriac Erste – la CEC, a anunțat Sorin Grindeanu, ministrul de resort.
O serie de firme private au anunțat la rândul lor încetarea colaborării cu furnizorii austrieci sau cu societățile deținute în România de grupuri din Austria.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Elenuca • 15.12.2022, 16:38
Simion daca chiar voia sa protesteze cu blocare ,trebuia sa si propuna o benzinarie OMV ! Nu e o solutie blocarea benzinariilor Petrom ,maxim ce poate face alianta acum este sa lanseze o ancheta asupra subevaluarii evidente a terenurilor statului la recenta majorare de capital si sa conteste in instanta . Pentru ca ,deja seful OMV are in lucru splitarea activelor OMV ,si partea cu activele de gaz natural sa o dea statului austriac . Deci aceste active ,inclusiv participatia la Neptun Deep si rezervele care mai sunt in subsolul tarii ,sa fie transferate la un stat care arata ostilitate si dispret catre romani . Si asta vedem si din faptul ca aduc in consiliul de administratie un cetatean maghair ,sef din filiala ungara ,precis cu trecere la guvernul maghiar . Realitatea tv bate toba pe o chestiune falsa ,fara rezolvare ,in timp ce pericolul e foarte mare ,aproape si real ! dar postul nu mentioneaza asta ,desi are colaboratori experti pe energie si gaz natural !