Răzvan Theodorescu a murit luni la vârsta de 83 de ani. Vicepreședinte al Academiei Române și membru al acestui for din anul 1997, Răzvan Theodorescu s-a născut la 22 mai 1939. A fost istoric de artă și politician român, senator din partea Partidului Social Democrat în perioada 2000-2004, respectiv 2004-2008 și ministru al culturii în Guvernul Adrian Năstase.
Răzvan Theodorescu a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București, potrivit profilului său publicat de ziare.com, devenind doctor în Științe Istorice în anul 1972.
În perioada 1972-1977, a fost director adjunct științific al Institutului de Istoria Artei al Academiei Române, iar în perioada 1963-1987 a lucrat pe postul de cercetător științific în cadrul aceluiași institut. Ulterior, în anul 1990 a devenit profesor la Universitatea Națională de Arte din București.
Tot în 1990, printr-o decizie a Consiliului Frontului Salvării Naționale, a fost numit la conducerea Societății Române de Televiziune. Conform ziare.com, decizia lui Theodorescu de a întrerupe emisia în timpul mineriadei din 13 iunie 1990 a fost criticată în repetate rânduri și i-a adus acuzații de servilism politic.
În 2013, într-un interviu pentru site-ul viața-liberă.ro, Theodorescu povestea că, în anul 2000, dacă Ion Iliescu nu ar fi candidat la președinție, el ar fi fost a doua opțiune.
„Dacă Ion Iliescu nu ar mai fi candidat, eu aș fi fost opțiunea a doua a Partidului Social Democrat. Dar Ion Iliescu a candidat, așa că nu a mai fost nevoie de candidatura mea”, a povestit academicianul.
A ajuns, în cele din urmă, ministru al culturii în Guvernul condus de Adrian Năstase, în perioada 2000-2004.
În același interviu, el a povestit pe larg despre relația sa cu PSD, arătând că a fost membru al partidului „din convingere”.
A demisionat în 2010 din PSD
În februarie 2010, odată cu alegerea lui Victor Ponta în funcția de președinte al PSD, acesta a demisionat din partid.
Teodorescu a publicat 15 lucrări de istorie, artă românească și europeană și peste 600 de articole în reviste din țară și din străinătate. A fost cel mai vechi colaborator al emisiunii „Teleenciclopedia”.
De-a lungul timpului, a primit premii și distincții precum: premiul Nicolae Bălcescu al Academiei Române, premiul Herder al Universității din Viena, fiind desemnat, în 1997, Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor al Republicii Franceze.
foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro