E un fapt bine ştiut: orice maşină lovită în trafic se poate repara folosind fie RCA-ul şoferului vinovat, fie poliţa CASCO. Cum sunt multe accidente pe şosele, iar banii asiguratorilor nu sunt suficienţi ca să acopere toate daunele, şapte din cele nouă mari societăţi de asigurare şi-au penalizat clienţii prin mărirea primei de asigurare obligatorie şi cu 40% sau chiar cu 60%, cum este cazul Asirom, respectiv Euroins.
Singurii asiguratori care au modificat tarifele în minus sunt Uniqa (-40%) şi Groupama (-9,4%). Scumpirile din ultima jumătate de an îi afectează în special pe şoferii tineri, pentru care poliţele costă şi de peste patru ori mai mult. În calculul primei de asigurare atârnă greu şi vechimea maşinii.
De exemplu, pentru o maşină veche de şapte luni, potrivit normelor RCA, uzura este stabilită între 4% şi 13%, în funcţie de starea maşinii, dar şi de numărul de kilometri parcurşi. Atenţie! O RCA ieftină nu prea le-a fost până acum de ajutor şoferilor. Explicaţia: din cauza poliţelor ieftine, şi despăgubirile sunt mai mici.
Şi nu puţine au fost situaţiile în care titularii s-au trezit că trebuie să-şi plătească singuri reparaţia maşinii după accident, deşi n-au nici o vină. Spre deosebire de asigurarea RCA, poliţa CASCO vizează în mod direct proprietarul asigurării, nu un terţ vătămat. Tocmai de aceea, nu te uita doar la preţ, ci fii atent şi la notorietatea societăţii unde alegi să-ţi faci asigurarea, istoricul ei de plată şi rezultatele obţinute de-a lungul timpului. Altfel, riscul de a nu primi despăgubirea este mai mare. Date financiare despre toţi asiguratorii din România, precum şi istoricul lor de plată, dar şi al reclamaţiilor pot fi găsite pe site- ul ASF.
Câteva daune auto care NU sunt acoperite
RCA-ul nu-ţi foloseşte dacă:

  • ai cumpărat o poliţă falsă;
  • are înscris la rubrica Asigurat o altă persoană decât cea care este proprietarul maşinii;
  • poliţa a fost emisă, dar nu a intrat în vigoare la data producerii accidentului;
  • se depăşesc limitele maxime de despăgubire din Norma RCA valabile în prezent;
  • bunul avariat şi vehiculul asigurat fac parte din patrimoniul comun al soţilor;
  • are loc un accident între două maşini ale aceluiaşi proprietar. Când nu-ţi foloseşte CASCO:
  • asigurarea nu acoperă cheltuielile suplimentare pentru remedierea unor reparaţii nereuşite;
  • automobilul este furat în timpul în care se află în reparaţii;
  • pagubele sunt ca urmare a efectuării unor transformări sau improvizaţii fără permisiunea autorităţilor/ constructorului;
  • pagubele sunt provocate motorului sau altor componente prin creşterea temperaturii sau prin acţiunea curentului electric;
  • în cazul exploziei anvelopelor sau în situaţia în care apar daune provocate de fenomene naturale, cum ar fi ploaia, grindina sau îngheţul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News