Cine îşi reînnoieşte poliţa de răspundere civilă auto (RCA) în această perioadă ar face bine să se gândească de două ori. Şi asta pentru că trebuie să bage adânc mâna în buzunar: tarifele s-au mărit cu până la 70%!
Incredibil! În plină criză financiară, la sfârşit de an, asiguratorii au mărit tarifele RCA cu până la 70%, faţă de nivelul la care erau anul trecut. “La unele categorii, creşterea a fost chiar de 100%. Tendinţa este de aliniere cu preţurile de afară”, ne-a declarat un broker al Generali Asigurări.
“La începutul anului, creşterea tarifelor a fost de 40%, iar în momentul de faţă a ajuns, per total, la 70%. Cu toate acestea, oamenii continuă să încheie poliţe RCA, iar noi chiar am avut un plus de 35%, faţă de anul trecut”, a punctat şi directorul de relaţii cu clienţii, de pe site-ul www.rca-ieftin.ro, Ciprian Tănase.
Vina, potrivit asiguratorilor, o poartă service-urile, care au mărit tariful la manoperă, dar şi importatorii de piese auto, care “au săltat” preţurile.
Tarifele din service nu s-au majorat
Aceştia din urmă se apără şi spun că nu au majorat nimic: “La noi, tarifele la piesele auto pentru daune, cât şi la manopera executată, au rămas la nivelul celor de anul trecut. Pentru ceilalţi clienţi, adică cei fără daune, avem discounturi de 20%”, ne-a precizat Alin Giugea, şef service Rădăcini Motors.
“Manopera lucrărilor realizate în service nu s-a scumpit, noi vrem să ne păstrăm cumpărătorii, nu să-i alungăm”, a completat şi Cătălin Stoican, director în cadrul Şama Service.
Unele categorii au creştere de 100%
La unele categorii, preţul RCA s-a dublat, faţă de cel care era în urmă cu un an. Spre exemplu, la BCR, dacă anul trecut pentru o maşină cu o capacitate cilindrică de 1.890 cmc asigurarea obligatorie era în jur de 600-700 de lei, acum aceasta costă 1.100-1.200 de lei.
De anul viitor, şoferii cuminţi vor plăti mai puţin
De anul viitor, companiile de asigurări vor introduce pentru poliţele RCA sistemul bonus/ malus. Asta înseamnă că un şofer prudent, care nu a avut nici un accident, poate primi un discount de 10% în primul an, ajungându-se chiar şi până la 50% din preţul poliţei în şapte ani.
“În cazul în care un şofer a înregistrat un eveniment, tariful RCA creşte cu 45% în primul an şi se poate majora până la 200% în cazul celor care produc mai multe incidente”, a declarat preşedintele Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor, Angela Toncescu.