Saptamana aceasta: Victoria Chelu din Alexandria, jud.Teleorman
Ficat de vita cu ceapa
Ingrediente: un kg ficat de vita, 600 g ceapa, 250 ml ulei, 5 catei ustu-roi, o lingurita cimbru, sare, piper.
Preparare: Ficatul se taie felii de 2 cm grosime, se pune apoi in apa 30 de minute, se curata de pielita si se presara cu sare si piper. Ceapa se taie Julien si se caleste in 150 ml ulei. Ficatul se prajeste in uleiul ramas, dupa care se pune peste ceapa calita. Se adauga cimbrul si usturoiul pisat. Se acopera vasul cu un capac si se mai lasa la foc mic 4-5 minute.
Muschi de vaca Wellington
Ingrediente: un kg muschi de vaca, 250 g unt, 250 g faina, 150 g pate de ficat (din conserva), 150 g ciuperci sotate in unt, un galbenus de ou.
Preparare: Muschiul se frige pe jumatate in cuptorul bine incins. Carnea trebuie sa ramana rosie in interior. Din faina si unt se prepara un aluat frantuzesc, care se intinde intr-o foaie de 0,5 cm grosime. Se unge mijlocul foii cu pateul de ficat, peste care se presara ciupercile sotate. Deasupra se asaza muschiul, peste care se pune restul de pasta de ficat (pate) si restul de ciuperci. Se imbraca friptura cu aluatul. Se unge cu galbenusul de ou si se coace in cuptor la foc potrivit. Se taie felii groase de cate 3 cm. Se serveste cald sau rece, cu sos picant, dupa gust.
Ardei copti cu sos de rosii
Ingrediente: 12 ardei grasi (sau capia), 5 rosii mari, 5 catei usturoi, o lamaie, 50 ml ulei, patrunjel verde, sare, piper.
Preparare: Se coc ardeii pe gratar, se curata de pielita si de seminte cu atentie, avand grija sa nu se rupa coditele. Rosiile se pun pe o plita sau in cuptor sa se friga putin, se curata de pielita si de seminte, apoi se zdrobesc cu o lingura de lemn si se pun intr-un castron. Se adauga usturoiul pisat, sare si piper dupa gust, si uleiul, turnat putin cate putin, amestecand mereu. La sfarsit se adauga zeama de lamaie. Sosul astfel preparat se toarna peste ardeii copti. Se servesc ca gustare, cu patrunjel tocat fin, presarat deasupra.