Saptamana aceasta: Victoria Chelu din Alexandria, jud. Teleorman, str. Av. Colfescu nr. 75, bloc 354, ap. 20, sc. A, et. 4
Ciulama de pasare cu ciuperci
Ingrediente: o pasare, un litru de ulei, o lingura de faina, 50 g unt, 500 g ciuperci, un morcov, o telina, o ceapa, sare, piper.
Preparare: Se curata pasarea, se pune la fiert. Se spala si se adauga zarzavaturile. Separat se fierb ciupercile spalate si taiate felii. Intr-o cratita se pune uleiul pe foc si cand este incins se adauga faina. Dupa ce s-a ingalbenit putin, se stinge cu zeama de carne si se lasa sa fiarba in continuare, amestecand mereu sa nu se prinda. Dupa 5-10 minute se pun ciupercile si carnea taiata in bucati si se mai da un clocot. Se adauga untul, se acopera vasul si se da deo-parte. Se serveste fierbinte, cu mamaliguta.
Mancare de cartofi cu masline
Ingrediente: un kg cartofi, 200 g ceapa, 75 g ulei, 100 g bulion, 200 g masline, un fir cimbru, sare.
Mod de preparare: Ceapa tocata marunt se caleste in ulei. Se stinge cu bulion desfacut in putina apa calda si se adauga cartofii taiati sferturi. Se adauga cimbrul si maslinele, care au fost fierte separat timp de 45 de minute. Se sareaza dupa gust si se fierbe sub capac pana sunt gata cartofii.
Pui inabusit cu legume
Ingrediente: un sfert de pui, o lingurita de ulei, o jumatate de lingurita unt, sare, dupa gust, o lingura mazare verde boabe fiarta, o bucata de conopida mica fiarta, o lingura sote de morcovi, patrunjel verde tocat.
Mod de preparare: Se curata puiul si se lasa la frigider o zi-doua sa se fragezeasca, dupa care se pune in cratita cu ulei la care adaugam trei linguri de apa. Se sareaza, se acopera si apoi se fierbe inabusit pana se fragezeste carnea. Trebuie sa avem grija sa adaugam treptat apa calda atunci cand scade sosul. La sfarsit se adauga toate legumele fierte, untul si verdeata si apoi se lasa puiul la cuptor sa scada timp de 10 minute.