ANFR a cerut companiei americane Apple, marți, 12 septembrie, să oprească vânzările de iPhone 12 în Franţa, precizând că va trimite agenţi la magazinele companiei şi la alţi distribuitori pentru a verifica dacă modelul nu mai este vândut.
Apple a reacționat miercuri și a transmis că a furnizat ANFR mai multe rezultate de laborator ale sale şi ale unor terţe părţi independente, care demonstrează că iPhone 12 este un telefon care funcționează în conformitate cu toate reglementările şi standardele SAR aplicabile din lume.
Compania americană de tehnologie a spus că respinge rezultatele evaluării AFNR şi că va continua să colaboreze cu agenţia și să demonstreze că telefoanele sunt conforme.
Cu cât depășește iPhone 12 limita legală de radiații
Potrivit ANFR, laboratoarele acreditate au constatat în timpul unor simulări că organismul absoarbe o energie electromagnetică de 5,74 waţi pe kilogram atunci când iPhone 12 este ţinut în mână sau în buzunarul pantalonilor.
Standardul european este o rată specifică de absorbţie de 4,0 waţi pe kilogram.
ANFR a precizat că testele au arătat că telefonul respectă aşa-numitele standarde body-SAR atunci când acesta era plasat în buzunarul jachetei sau în geantă.
Uniunea Europeană a stabilit limite de siguranță pentru valorile SAR legate de expunerea la telefoanele mobile, după ce unele studii științifice au arătat că valori prea ridicate ale SAR ar putea crește riscul apariției unor forme de cancer.
Ministrul francez pentru economia digitală, Jean-Noel Barrot, a menționat că o actualizare de software ar fi suficientă pentru a rezolva problemele de radiații ale telefonului.
Totodată, în 2020, Franța a extins reglementările care îi obligă pe retaileri să afișeze valoarea de radiație a telefoanelor mobile pe ambalajelor acestora, a tabletelor și a altor dispozitive electronice.