Stația respectivă are din 2021 autorizație de mediu pentru colectare, tratare și eliminare deșeuri periculoase. Autorizația a fost emisă pentru firma Ecowell Solutions SRL, firmă controlată de Mihai Gheorghe Dorobanțu și administrată de sora acestuia, Elena Alecu.
Deșeuri mutate înaintea măsurării
După sesizările sătenilor din Pantazi, la fața locului n-au venit în control comisarii de la Garda de Mediu. Dar Primăria Valea Călugărească a fost anunțată, luni, 18 noiembrie, că a doua zi vor ajunge în comună specialiștii de la Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, pentru a efectua măsurători ale calității aerului în zona stației Ecowell Solutions.
Încă de duminică, la punctul de lucru al firmei lui Dorobanțu s-au înregistrat o serie de activități neobișnuite, susțin martorii din sat.
„Cred că ei au aflat că vin cei de la APM înaintea primăriei. Pentru că au încărcat în camioane tot ce aveau stocat, zeci de containere, și au dus în partea cealaltă, la depozitul de deșeuri pe care îl construiesc acum”, ne-a declarat un localnic, care a documentat operațiunea de mutare cu filmări video și fotografii.
Containerele, duse pe un depozit neautorizat
Pe un teren din extravilanul satului Pantazi, la aproximativ 1,5 kilometri distanță de stația de eliminare a deșeurilor, o altă firmă controlată de Mihai Gheorghe Dorobanțu, Ecopark Energy SRL, construiește un mare depozit de gunoi. Acest depozit nu a fost nici terminat, nici autorizat de APM să poată recepționa deșeuri.
Cu toate acestea, din filmările făcute de martorii din Pantazi, se observă cum un camion cu prelată roșie este încărcat cu ajutorul motostivuitorului cu containere, pline cu lichid. Apoi camionul cară aceste containere până la poarta de acces pe șantierul depozitului Ecopark Energy.
„Au cărat tot și au oprit activitatea. Luni nu s-a întâmplat nimic, era liniște”, ne-a relatat un locuitor din Pantazi. Echipa cu laboratorul mobil de la APM Prahova și-a amânat însă cu o zi venirea în sat, așa că miercuri la stația Ecowell Solutions a reînceput activitatea. Mai multe camioane încărcate cu deșeuri au intrat de dimineață pe poarta glisantă de fier.
Cel puțin o săptămână de testări
Când duba albă de la Protecția Mediului a ajuns în zonă, deja mirosul de hidrocarburi își reluase locul în peisaj. Echipa de la APM a venit escortată de o mașină a Poliției Locale Valea Călugărească. Laboratorul mobil a fost instalat și legat la prizele din parcul fotovoltaic aflat în vecinătate.
Paznicul i-a rugat pe angajații APM să semneze un formular că au fost instruiți în legătură cu protecția muncii („Te poți curenta pe aici, la curent continuu!”, a explicat el). Apoi săgeata laboratorului mobil a început să se rotească și pe ecranul monitorului s-au aprins primele beculețe roșii.
Experții de la Protecția Mediului ne-au declarat că operațiunea de măsurare a aerului va dura între o săptămână și două săptămâni. În această perioadă, laboratorul mobil va funcționa zi și noapte. „Noi am venit pentru aer. Legat de apa care se scurge din stație în canale și apoi în Teleajen, nu am primit sarcini”, au afirmat angajații APM Prahova.
Patronul stației, alertat de descinderea APM
Cât a durat instalarea laboratorului mobil, la fața locului a sosit și Mihai Dorobanțu. Șeful Ecowell Solutions SRL s-a dus spre mașina Poliției Locale și a cerut detalii despre operațiune. „M-au informat angajații că sunt niște mașini aici, că se fac poze, filmări”. După ce i s-a răspuns că e o acțiune a autorităților de mediu, Dorobanțu a intrat în incinta stației de eliminare a deșeurilor.
Instituția Prefectului din Prahova a dispus, în luna octombrie, anularea unei hotărâri a Consiliului Local Valea Călugărească, prin care se interzicea depozitarea deșeurilor periculoase pe teritoriul comunei.
Situată la 11 kilometri de Ploiești, Valea Călugărească se confruntă de decenii cu grave probleme de poluare. Parte provin de la haldele de cenușă piritică și batalurile de fosfogips radioactiv, rămase după închiderea combinatului chimic. La acestea, se adaugă poluarea generată de platformele de depozitare a deșeurilor, care s-au înmulțit în zonă.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro