Noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, propus de către Comisia Europeană, vizează și 58 de personalități, printre care s-ar număra militari ruși, dar și patriarhul Kirill, un aliat al lui Putin, care a preluatat retorica acestuia privind invazia din Ucraina.

Patriarhul Kiril, „un aliat de lungă durată al preşedintelui Vladimir Putin, a devenit unul din principalii susţinători ai agresiunii militare împotriva Ucrainei”, susține Comisia Europeană în documentul privind sancțiunile, care urmează să fie aprobat de statele membre UE.

Prima reacție din partea Bisericii Ortodoxe Ruse a venit prin vocea șefului Departamentului sinodal al Patriarhiei Moscovei pentru relațiile dintre Biserică, societate și mass-media, Vladimir Legoida.

„​Posibila includere a patriarhului Kirill al Moscovei și al întregii Rusii pe lista sancțiunilor UE nu are nimic de-a face cu bunul-simț”, a declarat acesta, potrivit TASS.

Potrivit lui Legoida, „cu cât sancțiunile devin mai nediscriminatorii, cu atât pierd contactul cu bunul-simț, cu atât mai îndepărtată devine realizarea păcii pentru care Biserica Ortodoxă Rusă se roagă cu binecuvântarea preasfințitului părinte patriarh la fiecare liturghie”.

„Trebuie să fii complet nefamiliarizat cu istoria bisericii noastre pentru a-i intimida clerul și credincioșii adăugându-i pe niște liste”, a adăugat acesta într-un comunicat postat pe canalul său de Telegram.

Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, sub a cărei jurisdicţie se află în jur de 150 milioane de credincioşi în lume, în principal în Rusia, şi-a înmulţit predicile în care susţine ofensiva rusă în Ucraina.

Alături de patriarhul Kirill, pe listă se află şi soţia, fiica şi un fiu al purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precum şi şeful agenţiei de reglementare a telecomunicaţiilor Roskomnadzor, Andrei Lipov.

Principalele măsuri incluse în noul pachet de sancțiuni anunțat de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, vizează interzicerea importurilor de petrol din Rusia și excluderea din sistemul de plăți interbancare SWIFT a Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News