“Recomandarea Institutului Național pentru Sănătate Publică este recomandarea unei instituții eminamente laice care, firește, din grijă legată de păstrarea unei siguranțe din punct de vedere medical-sanitar a emis mai multe recomandări. Acestea au fost puse în dezbatere publică, urmează un dialog interinstituțional între autoritățile guvernamentale și toate cultele religioase. În legătură cu sintagmele pahar de unică folosință, linguriță de unică folosință, aceste obiecte nu există în spațiul și în uzul liturgic ortodox. S-au adus în discuție lucruri inadecvate” a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe pentru ziarul Libertatea.

Reacția vine după ce Institutul Național pentru Sănătate Publică a publicat un comunicat de presă în contextul relaxării măsurilor după 15 mai. Printre recomandări se află și modul în care să fie făcută împărtășania: “Se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițiile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință”, se arată în comunicat.

Vasile Bănescu a spus că Biserica va căuta soluții,
însă materialele din plastic nu intră în discuție.

“În tradiția ortodoxă împărtășirea se face din Sfântul Potir cu lingurița, acum începe o discuție lungă, dacă această unică linguriță poate fi pe vremea limitată a unei epidemii multiplicată, în sensul de a găsi mai multe lingurițe care să fie păstrate în Sfântul Altar sau să se gândească o altă modalitate de Împărtășire care să nu aducă nici o atingere evident tradiției liturgice a bisericii. Orice decizie în acest sens care va fi gândită cu mult discernământ de Biserica Ortodoxă Română, care a propus o consultare cu celelalte Biserici Ortodoxe, care, la rândul lor, sunt afectate și provocate în același registru liturgic”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Legat de revenirea credincioșilor în lăcașurile de cult după data de 15 mai, Vasile Bănescu a spus că acest lucru este posibil, dar cu respectarea regulilor de protecție.

“Cred că acest lucru va fi posibil, dar așa cum am propus și noi, Biserica Ortodoxă, și celelalte culte religioase, vorbim de o revenire graduală, în trepte, care să țină cont de gradul real de risc pe care încă îl reprezintă pandemia. Așadar, noi considerăm că accesul sau revenirea credincioșilor în biserică ar putea fi inițial în această fază, în prima treaptă, inclusiv în biserică, în număr restrâns cu păstrarea unor reguli de protecție foarte clare, cu păstrarea distanței necesare. Acest lucru s-ar referi la intrarea în biserică, dar nu pentru slujbe religioase, care se vor ține doar afară, mai ales că și contextul anotimpului permite asta, și doar pentru închinare individuală”, a mai spus Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al BOR a spus că în lăcașurile de cult ar putea intra un număr redus de persoane, iar așa va fi mai ușor să fie păstrată și distanțarea socială impusă de autorități.

“Așa cum după 15 mai vom putea reveni în spații publice mult mai aglomerate, cu păstrarea unor reguli, cu atât mai mult ar putea intra în spațiul generos al unei biserici într-un număr mic, cu păstrarea regulilor de protecție pentru a ne închina, pentru a rosti o rugăciune, pentru a pleca apoi mai departe întremați spre treburile noastre. De asemenea, devine absolut necesară redeschiderea accesului la cimitire, unde de două luni de zile nu am putut să mai mergem să aprindem o lumânare pentru cei dragi. Cred că putem reveni la normalitate gradual, dar constant. Este absolut necesară recucerirea normalității sociale, din care evident accesul la biserici este subînțeles”, a conchis Bănescu.

Proiectul de lege privind măsurile care vor fi adoptate după 15 martie prevede că se vor putea desfășura slujbe religioase, cu respectarea unor reguli de distanțare socială.

 
 

Urmărește-ne pe Google News