„Condamnăm fără echivoc aceste atacuri. Este o mișcare clasică a președintelui rus Vladimir Putin (…), mai ales acum când vremea se schimbă și se răcește în Ucraina, iar oamenii vor avea nevoie de mai multă căldură și electricitate. Suntem concentrați să oferim Ucrainei cele mai fiabile sisteme de apărare antiaeriană posibile”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Kirby a remarcat totodată eficacitatea apărării antiaeriene ucrainene în timpul atacului aerian masiv de luni. Potrivit oficialului american, forțele ucrainene au reușit să distrugă majoritatea țintelor aeriene care reprezentau o amenințare.

„Prin urmare, ne concentrăm pe furnizarea de interceptoare și sisteme de apărare antiaeriană nu numai din Statele Unite, ci și de la aliații și partenerii noștri”, a subliniat el.

În plus, Statele Unite continuă să coopereze cu Ucraina în domeniul protecției instalațiilor energetice. Potrivit lui Kirby, Statele Unite oferă Ucrainei nu numai asistență militară, ci și echipamente energetice pentru repararea infrastructurii deteriorate de Rusia.

Comentând apelul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a permite atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune împotriva unor obiective militare din teritoriul Rusiei, Kirby a spus că poziția Statelor Unite rămâne neschimbată.

„Nu este o cerere nouă din partea președintelui Zelenski, îngrijorarea sa este de înțeles, deoarece țara este atacată în mod constant, însă vom continua să discutăm cu ucrainenii în privat și nu există nicio schimbare în politica noastră cu privire la armele americane”, a încheiat el, dând de înțeles că folosirea unor arme americane în astfel de atacuri nu este acceptată de Casa Albă.

La rândul lui, preşedintele american Joe Biden a condamnat luni atacurile „scandaloase” ale Rusiei împotriva infrastructurii energetice din Ucraina care s-au soldat cu cel puțin șapte morţi şi a reafirmat sprijinul pentru Kiev, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Condamn în cei mai puternici termeni posibil războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi acţiunile sale vizând să scufunde Ucraina în întuneric”, a spus liderul democrat, citat într-un comunicat.

Biden a reamintit sprijinul „neclintit” al Statelor Unite pentru Ucraina, precum şi ajutorul militar american acordat Kievului.

„Statele Unite trimit, de asemenea, echipamente în Ucraina pentru a repara sistemele sale energetice şi pentru a întări rezistenţa reţelei electrice ucrainene”, a precizat liderul de la Casa Albă.

Urmărește-ne pe Google News