Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că ţara sa, în calitate de „vecin apropiat al peninsulei” Coreene, este „îngrijorată de evoluţia situaţiei”. Ea a adăugat că „este imperativ să se evite o intensificare a conflictului”.
China cere o soluție politică
„China este angajată să menţină pacea şi stabilitatea în peninsulă”, a subliniat Mao Ning, susținând totodată că regimu de la Beijing „nu şi-a schimbat poziţia de a promova o soluţie politică” la conflictul intercoreean.
Săptămâna trecută, regimul de la Phenian a anunţat că se pregătește să detoneze drumurile şi căile ferate care fac legătura cu Coreea de Sud şi să întărească aceste zone, ceea ce răspunde unui amendament constituţional recent aprobat în care se crede că au fost redefinite unilateral graniţele Coreei de Nord la ordinul dictatorului Kim Jong-un.
Tăierea rutelor de transport, produsă marți, are loc într-un moment de creştere a tensiunilor în peninsulă din cauza acuzaţiilor Phenianului precum că autorităţile de la Seul ar fi trimis drone încărcate cu propagandă pe teritoriul nord-coreean şi a ameninţărilor de a răspunde cu foc de artilerie în cazul în care vor mai avea loc incidente similare.
Liderul chinez Xi Jinping și cel nord-coreean Kim Jong-un au schimbat mesaje de felicitare recent pentru a marca 75 de ani de la stabilirea legăturilor între Beijing și Phenian. Schimbul de mesaje a avut loc într-un moment în care se crede că relaţiile dintre cei doi vecini s-au răcit, coincizând cu apropierea dintre Phenian şi Moscova, notează EFE.
Cooperare tot mai strânsă între Phenian și Moscova
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi că pactul de apărare reciprocă Rusia-Coreea de Nord, semnat în iunie de liderul rus Vladimir Putin şi omologul său nord-coreean Kim Jong Un, este „clar“ și „nu necesită nicio clarificare”. El a răspuns astfel la o întrebare despre posibilitatea implicării Rusiei în cazul unui conflict armat deschis între cele două Corei.
Rusia şi Coreea de Nord s-au apropiat considerabil de la lansarea invaziei la scară largă din Ucraina, la 24 februarie 2022, formând o alianţă anti-occidentală. Phenianul furnizează obuze şi rachete armatei ruse și se pregătește să trimită trupe la sol.
Această apropiere a fost ilustrată de vizita lui Putin la Phenian şi de semnarea unui tratat de parteneriat strategic care, la articolul 4, prevede „asistenţă militară imediată” în caz de agresiune armată, comentează AFP, potrivit Agerpres.
„Cel mai important lucru este că acest tratat prevede un parteneriat strategic în toate domeniile, inclusiv în cel securităţii”, a spus Peskov.
Tratatul nu specifică dacă Phenianul beneficiază de umbrela nucleară rusă, notează AFP. Vorbind în septembrie despre revizuirea doctrinei ruse privind condiţiile de utilizare a bombei atomice, Putin nu a menţionat aliatul său nord-coreean, dar în schimb a evocat Belarusul.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 16.10.2024, 14:26
Da, mă, că MiniLiderul face ceva de capul lui, fără aprobarea Liderului Cel Mai Suprem, nu? Și ce ar presupune soluția aia politică? Coreea de Sud cedând pe toată linia "pentru pace", nu?