„Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu să fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România. Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupției este esențială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV)”, au transmis cei doi oficiali europeni, ca reacție la deciziile de marți seară ale Executivului condus de Sorin Grindeanu.
Potrivit acestora, ”raportul Comisiei privind Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) publicat săptămâna trecută, a salutat bilanțul pozitiv realizat de către procurorii și judecătorii din România în abordarea corupției la nivel înalt”.
”Totodată. raportul a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres, sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniul de aplicare al corupției ca infracțiune va avea impact asupra evaluărilor viitoare. În acest context Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu ordonanțele de urgență privind Codul penal și Legea cu privire la grațieri”, se mai menționează în document.
Guvernul a adoptat ordonanta graţierii, marţi și Ordonanța de modificare a Codurilor penal și de procedură penală, privind dezincriminarea abuzului în serviciu. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Florin Iordache, la Palatul Victoria, la finalul ședinței de Guvern, la ora 22.00. Proiectele controversate nu s-au aflat pe ordinea de zi oficială a ședintei Executivului și nu au avut avizul CSM.