Libertatea a solicitat companiei Chimcomplex SA mai multe lămuriri în legătură cu situația juridică a apartamentului în care au fost uciși luni, 1 martie, cei doi electricieni, după ce au fost sechestrați de fostul proprietar, Gheorghe Moroșan.
Într-o înregistrare video, distribuită pe Facebook în 2018, acesta afirma că familia sa a fost evacuată din apartament, fără a i se prezenta vreun document oficial și fără a i se permite să ridice bunurile proprietate personală.
Moroșan susținea că, în momentul respectiv, se afla în Italia și a revenit în țară, prezentându-se la Poliție pentru a recupera bunurile din apartament. Nu i s-a permis acest lucru, după ce polițiștii și executorul care l-au însoțit i-au comunicat că sigiliul de la ușa apartamentului nu este intact, potrivit acestuia.
Gheorghe Moroșan mai susține că a înaintat parchetelor din județ, precum și parchetelor militare din Bacău și Iași, „nenumărate plângeri penale”.
Gheorghe Moroșan: „Unde este hotărârea definitivă?”
„Eu am întrebat doar atât: unde este hotărârea definitivă și irevocabilă învestită cu formulă executorie, care le-a dat dreptul să intre în apartament și să fiu executat silit? Din care motiv nu am fost audiat la nicio cercetare penală, din care motiv nu mi s-a permis mie și familiei mele să participe la inventarierea bunurilor din apartament? Mai mult de atât, bunurile mi-au dispărut complet, în prezent apartamentul este gol. Au scos inclusiv geamurile termopan”, afirma Gheorghe Moroșan, în înregistrarea distribuită pe Facebook în 2018.
Chimcomplex a ținut apartamentul în conservare din 2009
Reprezentanții companiei Chimcomplex Borzești au comunicat că apartamentul în cauză a devenit proprietatea companiei în urmă cu 12 ani, în 2009, „ca urmare a unei sentințe judecătorești”, anterior având statut de „locuință personală”.
Gheorghe Moroșan nu a fost angajat la Chimcomplex, precizează reprezentanții companiei.
Soția acestuia, Aurelia Moroșan, a fost angajata Chimcomplex până în anul 2003.
„Era gestionar în cadrul companiei. Din păcate, în anul 2003, din bunurile companiei gestionate de doamna Moroșan au dispărut peste 7 tone de materiale (țevi, inox și altele). În urma expertizei, ea a fost găsită responsabilă. A existat un proces, conform legislației românești, și s-a pus sechestru pe acest imobil, care ne-a fost dat ca să acopere prejudiciul făcut companiei”, a declarat, pentru Libertatea, Georgiana Stavarache, directorul de comunicare al Chimcomplex.
Potrivit oficialilor companiei, din 2009 și până în prezent, apartamentul s-a aflat în conservare și urma să fie renovat.
„Imobilul a intrat în posesia Chimcomplex vandalizat, fără ferestre, uși interioare sau exterioare ori alte bunuri. Victimele au fost angajații companiei, erau electricieni care verificau instalația electrică din apartament în vederea renovării acestuia”, a precizat Georgiana Stavarache.
Având în vedere afirmațiile autorului dublei crime de la Onești, în legătură cu plângerile penale înaintate de-a lungul anilor, în care sesiza presupuse fapte de abuz, Libertatea a solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Onești, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, respectiv cel de pe lângă Curtea de Apel Bacău, precum și Inspectoratului de Poliție Bacău o reacție oficială în legătură cu existența acestor plângeri penale și modul în care acestea au fost soluționate. Până în prezent, niciuna dintre instituții nu a dat curs demersului.
Gheorghe Moroșan, bărbatul care i-a sechestrat pe cei doi muncitori și, ulterior, i-a înjunghiat mortal, se află internat la spitalul din Onești, iar starea sa este stabilă, potrivit oficialilor unității medicale.
Procurorii care coordonează ancheta au anunțat că audierea acestuia va avea loc de îndată ce starea de sănătate o va permite.
Antecedente penale
Poliția a anunțat că Gheorghe Moroșan are mai multe antecedente penale:
- în 1987 a fost condamnat la trei ani și șase luni închisoare pentru furt calificat;
- în 1991, a primit o nouă condamnare, de un an și șase luni, pentru fapte similare;
- în 2003 a fost condamnat la șase luni închisoare pentru vătămare corporală gravă;
- în 2010 a fost condamnat de autoritățile italiene pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice;
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro