Reacția companiei italiene vine după ce publicația britanică The Sun a publicat un reportaj potrivit căruia familiile sărace de români muncesc până la 13 ore pe zi în propriile locuinţe pentru a împacheta jucăriile mici de plastic care se găsesc în interiorul ouălor Kinder, iar la această muncă extenuantă participă și copii de șase ani.
„Suntem îngroziți și foarte îngrijorați de acuzațiile de practici inacceptabile în România, privind activitatea unuia dintre furnizorii noștri, și am început imediat o anchetă pentru a stabili de urgență care sunt faptele. Ferrero are un Cod de Conduită strict pentru furnizori, iar acesta este o condiție a contractului”, se arată într-un răspuns al companiei pentru Digi24.
Ferrero Rocher precizează că prin acest cod este strict interzisă munca prestată de copii și că toți furnizorii trebuie să le plătească angajaților cel puțin salariul minim la nivel local sau național și să le plătească în plus orele suplimentare. Toți furnizorii sunt controlați pentru a determina dacă respectă acest cod, mai spune compania.
Ce spun furnizorii români
Reprezentanţii Romexa SA, una dintre firmele al căror nume apare în materialul cotidianului The Sun despre copiii care asamblează jucării, susţin că această activitate se realizează ”doar prin terţe persoane juridice care lucrează în secţii organizate” şi că nu are ”vreun indiciu cu privire la desfăşurarea de activităţi ilicite de către firmele prestatoare”.
Activitatea de asamblare a jucăriilor se realizează doar prin terţe persoane juridice care lucrează în secţii organizate, controlate şi care funcţionează pe baza legilor în vigoare, în condiţiile ce reies din fotografiile ataşate”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de firma Romexa SA.
Reprezentanţii firmei susţin că societatea ”nu are şi nici nu a avut vreun indiciu cu privire la desfăşurarea de activităţi ilicite de către firmele terţe prestatoare, nefiind admisă colaborarea cu prestatori care execută asamblarea în alte locuri decât în cele declarate şi autorizate”.
Citește și: DIICOT face anchetă după reportajul publicației The Sun privind copiii exploatați
Potrivit celor de la The Sun, familia Jurj primeşte ouăle şi jucăriile de plastic de la firma Prolegic, care este subcontractată de către Romexa SA. Reprezentanţii Romexa SA au declarat, pentru jurnaliștii britanici, că nu aveau nicio idee că firma subcontractată trimitea ouăle pentru asamblare în locuinţele unor familii sărace. Ulterior, jucăriile sunt transportate la fabrica Ferrero din localitatea Carei, iar intermediarii vând ouăle asamblate în schimbul a 80 de penny pe bucată.
”Dacă directorii de la Ferrero ar şti se ce întâmplă în România probabil că ar avea un atac de cord. Compania nu primeşte ce a plătit, iar intermediarii câştigă o avere pentru munca unor oameni, care sunt trataţi ca sclavi”, a declarat o sursă anonimă din interiorul companiei Ferrero, pentru The Sun.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!