Legat de discuția privind alegerea mijlocului de transport, ambulanță
în loc de elicoper, reprezentanții DSU au precizat că au ținut cont de
existența autostrăzii care asigură un transport rapid în condiții de siguranță.

„Timpul parcurs cu ambulanța SMURD este similar cu timpul
care se parcurge între București și Bruxelles folosind un avion de militar
pentru acest tip de caz. Dacă pacienta se afla de exemplu la un spital din
București sau în alta parte a țării cu siguranță, transportul s-ar fi făcut cu
avionul”, se arată în informarea publicată pe pagina oficială de Facebook a
instituției.

Cât despre costuri, DSU susține că nu există cadru legal
pentru decontarea acestor cheltuieli din afara țării, respectiv costul conbustibilului
și taxele de drum.

„Singurele costuri care au fost suportate de familie au fost cele ale combustibilului necesar în afara teritoriului țării și a rovinietei, un cost ce însumează aproximativ 800 lei. Pentru astfel de misiuni, în afara teritoriului României, la ora actuală, nu există o posibilitate de decontare legală a acestor cheltuieli. Costul total a transportului cu ambulanța de terapie intensivă mobilă se poate ridica la câteva mii de euro, dacă luam în considerare tarifele practicate de serviciile de ambulanță private”, se mai arată în comunicat.

DSU mai precizează că un aspect foarte important în alegerea mijlocului de transport l-a reprezentat și faptul că pacienta nu avea buletin.

„Este extrem de important de menționat și faptul că pacienta nu a avut act de identitate valabil, astfel încât a fost necesară soluționarea trecerii graniței doar pe baza certificatului de naștere, în urma discuțiilor avute între poliția de frontiera romană și maghiară, cu scopul precis de a facilita transferul pacientei către Spitalul din Viena.

Libertatea a dezvăluit ieri cazul Mihaelei Iacob, din Timișoara, care a fost victima unei explozii, săptămâna trecută. În urma incidentului, femeia s-a ales cu arsuri grave pe jumătate din suprafața corpului, i s-a indus coma și a aşteptat mai bine de trei zile să fie transportată într-un centru de mari arşi din străinătate.

Când a plecat în cele din urmă spre Viena, pacienta a fost dusă şase ore cu ambulanţa, nu cu avionul, iar logodnicul acesteia a fost pus să plătească şi combustibilul, şi rovinietele.

„Mereu plătesc aparţinătorii. Dar nu cred că sunt sume importante”, a spus atunci Raed Arafat, şeful DSU.

Acum două săptămâni, senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a fost transportat de urgență la București cu elicopterul, deși afecțiunea sa, enteroviroză, putea fi rezolvată de orice spital din România.

După apariția articolului, Ministerul Sănătății, la cârma căruia se află Sorina Pintea, a precizat că formalitățile de transport au fost îngreunate de faptul că pacienta nu era asigurată.

„Deși pacienta nu avea calitatea de asigurat și nu putea beneficia de îngrijiri medicale în străinătate, ea a fost transferată luni, 10 iunie, într-o clinică din străinătate în baza unui acord transmis de Ministerul Sănătății, în cursul zilei de duminică, prin care instituția s-a angajat că va suporta toate cheltuielile pentru îngrijirile medicale care îi vor fi acordate în această clinică”, arată Ministerul Sănătății.

Informarea integrală a DSU, pe pagina de Facebook:

Citește și:

Pentru diareea senatorului PSD de Suceava s-a înălțat un elicopter, pentru o femeie arsă în Timișoara pe mai mult de 50% din suprafața corpului s-a găsit doar o ambulanță care s-o ducă la Viena! Benzina și rovinieta au fost plătite de rude!

Ministerul Sănătății spune că femeia arsă grav într-o explozie din Timișoara „a fost transferată, deși nu este asigurată medical și nu putea beneficia de îngrijiri medicale în străinătate”. Mihaela a fost dusă cu ambulanța la Viena, iar familia a plătit transportul

Urmărește-ne pe Google News