Grupul Iulius spune că nu are nicio calitate sau implicare în demersul legislativ prin care statul dă gratuit terenuri de 300 de milioane de euro din proprietatea sa către Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR). Iulius are însă un proiect imobiliar mamut, în valoare de 2,8 miliarde de euro, împreună cu CCIR, fix pe respectivele terenuri.

Curtea Constituțională se va pronunța miercuri

Legea a fost adoptată în luna septembrie și a declanșat un scandal-monstru.

USR a reclamat un “tun imobiliar transpartinic” și a reclamat legea la Curtea Constituțională, alături de UDMR.

Aceasta trebuie să dea un verdict miercuri, 11 noiembrie.

NEPI a făcut reclamație la UE

Libertatea a scris luni că NEPI a reclamat legea la Comisia Europeană, acuzând un ajutor ilegal pe care grupul Iulius l-ar primi.

Iulius este deținut de către omul de afaceri Iulian Dascălu și activează în domeniul imobiliar, fiind proprietarul mai multor mall-uri din România.

NEPI deține la rândul său mai multe centre comerciale din țară, iar în București deține Mega Mall și Promenada.

În cadrul proiectului de la Romexpo, Iulius vizează construirea de spații comerciale și de birouri, locuri de parcare, un parc și un muzeu, în vreme ce pavilionul central ar urma să fie transformat în sală multifuncțională.

În urma plângerii făcute de către NEPI, Comisia Europeană a cerut lămuriri autorităților de la București în privința legii.

“Dacă există un astfel de demers inițiat de NEPI Rockcastle, asocierea cu grupul Iulius este eronată și neaplicabilă, întrucât grupul Iulius nu are nicio calitate sau implicare în demersul legislativ la care se face referire”, arată grupul Iulius.

Iulius spune că va plăti la prețul pieței

Investitorul imobiliar spune că va plăti pentru folosirea terenului sume calculate la valoarea pieței.

“Pentru o corectă informare a opiniei publice, facem precizarea fermă că grupul Iulius va plăti o taxă de superficie pentru utilizarea terenului, la valoarea de piață și în conformitate cu prevederile contractuale care vor fi agreate în parteneriatul cu CCIR, după ce va fi stabilit statutul juridic al terenului.

În acest context, inducerea ideii de obținere a unui presupus ajutor de stat de către grupul Iulius este în mod vădit eronată și poate dezinforma opinia publică.

Grupul Iulius:

NEPI speră la “concurență corectă‟

De partea cealaltă, NEPI a anunțat luni că dorește o “concurență corectă între investitori”.

“Ne dorim ca România să rămână o țară în care mediul de afaceri are garanția că se poate construi corect, cu respectarea legilor. (…) Avem încredere că instituțiile naționale și europene competente vor susține concurența corectă între investitori și un mediu de afaceri sănătos”, a arătat compania, într-un comunicat.

Urmărește-ne pe Google News