La șapte luni după ce Hamas a efectuat un atac-surpriză în Israel, în urma căruia a ucis peste 1.200 de oameni într-o singură zi, pe 7 octombrie, și a luat sute de ostatici, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Støre (63 de ani), premierul irlandez Simon Harris (37 de ani) și prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez (52 de ani) au anunțat că vor recunoaște „un stat al Palestinei”. Recunoașterea oficială trebui să aibă loc pe 28 mai.

Imediat, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a reacționat cu un mesaj clar – „Decizia de astăzi trimite un mesaj palestinienilor și lumii: terorismul câștigă” – și a anunțat că ambasadorii israelieni în Irlanda și Norvegia sunt rechemați la Tel Aviv pentru consultări.

În același timp, Hamas a salutat anunțul făcut de către cele 3 state europene. Acesta este „un pas important pe calea confirmării dreptului nostru la pământul nostru și la un stat palestinian independent cu Ierusalimul drept capitală”, a transmis conducerea grupării islamiste, într-un comunicat.

Michael Roth (53 de ani, SPD), președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a parlamentului german, a declarat că „nu sunt convins că recunoașterea Palestinei ca stat suveran este o măsură adecvată după teribilele masacre Hamas din 7 octombrie anul trecut. Este o altă victorie pentru teroriștii brutali și cinici”.

Volker Beck, președintele Societății germano-israeliene, a insistat că „recunoașterea unui stat al Palestinei nu trebuie să fie o recompensă pentru masacrele din 7 octombrie. Întrebarea este ce stat ar trebui să fie recunoscut pentru că nu există o ordine politică recunoscută a acestui stat”.

„Această recunoaștere aduce exact opusul păcii”

În timp ce Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP), sub președintele Mahmoud Abbas (88 de ani), deține puterea în Cisiordania, Fâșia Gaza este controlată complet de gruparea teroristă Hamas din 2007.

În negocierile de pace anterioare dintre Israel și OEP s-a convenit că recunoașterea statului ar trebui să vină la sfârșitul unui proces de pace între Israel și palestinieni.

Cu toate acestea, în 2013, Abbas a proclamat unilateral Autoritatea Palestiniană drept „statul Palestina”. Deși acest lucru a fost recunoscut de peste 100 de țări, are doar statut de observator în cadrul Națiunilor Unite.

Anunțul recunoașterii unilaterale va duce la noi tensiuni, avertizează Volker Beck, „deoarece acest pas va încuraja și mai mult forțele conflictuale și teroriste de partea palestiniană, Această recunoaștere aduce exact opusul păcii”.

Foto: Yahya Sinwar, liderul Hamas din Fâșia Gaza

Urmărește-ne pe Google News