Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă de luni de zile pe lângă aliaţii Kievului să dea undă verde pentru țintirea unor obiective militare din Rusia cu rachete occidentale în scopul de a limita capacitatea Moscovei de a lansa atacuri împotriva Ucrainei.

Kremlinul se opune acestei solicitări și recurge la fel și fel de amenințări pentru a descuraja luarea unei decizii în acest sens. Vladimir Putin a susținut că o astfel de decizie ar pune NATO în „război” cu Rusia, o interpretare respinsă de Jens Stoltenberg.

„Este greșit să spunem că aliații din NATO ar fi parte la conflict dacă ar permite ca armele lor să fie folosite împotriva țintelor legitime de pe teritoriul Rusiei. Coreea de Nord și Iranul oferă sprijin militar semnificativ și furnizează rachete și drone Rusiei fără ca ele să devină părți directe în conflict”, a explicat șeful NATO.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cere ca Putin să fie luat în serios. „Această dorinţă ostentativă de a nu lua în serios declaraţiile preşedintelui rus este un pas absolut lipsit de viziune şi de profesionalism”, a spus Peskov, citat de Reuters.

Jens Stoltenberg a pus la îndoială amenințarea constantă a Kremlinului precum că Putin ar avea linii roșii. „Au existat mai multe linii roșii declarate de el și nu au escaladat”, a remarcat șeful NATO. „Nu a făcut asta pentru că își dă seama că NATO este cea mai puternică alianță militară din lume. Ei (oficialii ruși – n.r.) realizează, de asemenea, că războiul nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat. Și i-am spus asta foarte clar de mai multe ori”, a precizat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Stoltenberg a declarat luni pentru postul de radio britanic LBC că „aplaudă” eforturile de a permite Ucrainei să folosească armele occidentale cu rază lungă de acţiune împotriva ţintelor din Rusia, dar a subliniat că o astfel de decizie ar trebui luată de fiecare aliat în parte. „Aliaţii au politici diferite în această privinţă”, a afirmat el.

În pofida insistenţelor lui Zelenski, SUA şi Marea Britanie nu au decis încă dacă vor permite Kievului pentru utilizarea acestor rachete. Moscova susţine însă că o astfel de decizie ar fi fost luată „cu mult timp în urmă” și se folosește de această interpretare pentru a se deda unor noi amenințări și mici escaladări.

Urmărește-ne pe Google News