Ucraina şi România au condamnat atacul asupra navei vrachier care plecase din portul ucrainean Ciornomorsk şi avea ca destinaţie Egipt. Potrivit oficialilor ucraineni, bombardiere ruseşti Tupolev T-22 au lansat mai multe rachete de croazieră miercuri la ora 23:02. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat pe reţeaua socială X imagini ce arată un cargou cu metalul contorsionat, cu o macara avariată şi alte pagube.
Potrivit Autorităţii Navale Române, incidentul nu s-a petrecut în apele teritoriale române şi nava nu a cerut asistenţă. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) român a condamnat acest atac, despre care a afirmat că „reprezintă o escaladare fără precedent a acţiunilor Federaţiei Ruse în cadrul războiului ilegal şi nejustificat pe care aceasta l-a lansat împotriva Ucrainei”.
Solicitat vineri la conferinţa sa de presă zilnică să comenteze incidentul, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, le-a cerut jurnaliştilor să se adrese pe acest subiect armatei ruse.
În schimb, Peskov a subliniat că Putin a transmis un mesaj clar Occidentului asupra consecinţelor dacă Ucraina va fi autorizată să atace ţinte pe teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune primite de Kiev ca ajutor militar.
„Dacă va fi luată o asemenea decizie, nu înseamnă altceva decât participarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi statelor europene în războiul din Ucraina (…), aceasta ar însemna că ţările NATO, SUA şi ţările europene luptă împotriva Rusiei”, a spus Putin joi la televiziunea rusă.
El a sesizat faptul că în această chestiune nu este vorba despre autorizarea Kievului să folosească rachete occidentale cu rază lungă de acţiune, precum ATCAMS sau Storm Shadow, întrucât armata ucraineană nu are capacitatea tehnică de a folosi singură aceste rachete ce pot fi lansate asupra teritoriului rus numai cu ajutorul datelor furnizate de sateliţii americani sau europeni. „Şi cel mai important este că, de fapt, numai militarii NATO pot realiza misiunile de zbor ale acestor sisteme”, a explicat preşedintele rus.
Aşadar, a continuat el, „nu este vorba despre a permite sau nu regimului ucrainean să lovească Rusia cu aceste arme, ci despre a decide dacă statele NATO sunt sau nu direct implicate în conflictul militar”, iar o asemenea decizie de implicare ar schimba „însăşi natura conflictului”, caz în care „vom lua deciziile corespunzătoare plecând de la ameninţările pe care ni le creează”.
„Declaraţia de ieri a preşedintelui Putin este foarte importantă. Este extrem de clară, fără ambiguităţi şi nu lasă loc la interpretări. Nu avem nicio îndoială că această declaraţie va ajunge la destinatarii ei”, a spus vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Anunţul lui Peskov vine înaintea unei întrevederi a preşedintelui american Joe Biden cu premierul britanic Keir Starmer, discuţie în care urmează să fie abordată şi cererea insistentă a preşedintelui Zelenski ca armata ucraineană să poată ataca cu rachete occidentale ţinte militare pe teritoriul Rusiei.
Citeşte şi:
Reacția MAE, după ce rușii au lovit cu o rachetă o navă civilă care transporta grâu, în Marea Neagră