„Amintim că atunci când el era preşedinte al SUA, (criticarea caracterului insuficient al cheltuielilor militare ale europenilor din NATO) era unul dintre principalele mesaje ale lui Trump. (…) De fapt, el a repetat (ținta de) 2% (din PIB pentru apărare) cu diverse ocazii. Prin urmare, nu e nimic nou în modul în care el abordează problema”, a spus Dmitri Peskov.

Donald Trump a stârnit indignare în Occident după ce a afirmat, la sfârșitul săptămânii trecute că va încuraja Rusia să facă „ce naiba vrea” oricărei țări membre NATO care nu-și îndeplinește obligațiile de cheltuieli pentru apărare.

Casa Albă a catalogat declarațiile lui Trump drept „îngrozitoare și dezechilibrate”.

„Încurajarea invaziilor celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri ucigașe este îngrozitoare și deranjantă și pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală și economia noastră acasă”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates.

Ulterior, o reacție a venit și direct de la președintele american Joe Biden, care a spus marți, 13 februarie, că „fostul președinte a trimis un semnal periculos și șocant, sincer antiamerican, către lume”.

Între timp, Donald Trump a revenit asupra declarațiilor, afirmând că NATO a fost mai „puternică” în timpul mandatului său de la Casa Albă pentru că a presat aliații să își plătească corect contribuția.

„Când le-am spus celor 20 de ţări care nu-şi achitau corect contribuţia că trebuie să o plătească şi că dacă nu fac acest lucru nu vor beneficia de protecţia armatei SUA, au început să vină banii. Eu am întărit NATO”, a spus Trump.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că, în acest an, 18 dintre cele 31 de state membre NATO vor atinge obiectivul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News