Peskov a comentat și declarațiile politologului Serghei Karaganov, care, într-un interviu pentru ziarul Kommersant, a susținut că a venit momentul ca Rusia să-și afirme dreptul de a răspunde cu arme nucleare la atacurile asupra teritoriului său.

Karaganov consideră că doctrina nucleară rusă este depășită și pledează pentru introducerea conceptului de „escaladare nucleară”, care ar implica pași preliminari meniți să convingă inamicul de disponibilitatea Rusiei de a recurge la arma nucleară. „ConvingeM un inamic condiționat sau real că suntem gata (să folosim arme nucleare, n.red.) Dacă nu reactivăm descurajarea nucleară, lumea va cădea într-o serie de războaie care vor dobândi inevitabil un caracter nuclear”, crede Karaganov.

„Avem suficienți specialiști și experți cu autritate care discută activ acest subiect”, a spus Peskov, referindu-se la ideile exprimate de Karaganov. Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că președintele Vladimir Putin tratează această chestiune cu maximă atenție.

„Avem destule astfel de raționamente, dar președintele este întotdeauna extrem de atent când alege răspunsul pentru acțiunile Occidentului”, a subliniat Peskov.

Putin a avertizat anterior că, întrucât forțele ucrainene nu ar fi capabile să controleze sisteme de înaltă precizie precum rachetele cu rază lungă de acțiune, folosirea acestora ar echivala cu o confruntare directă între Rusia și țările NATO. În ciuda acestor avertismente, Peskov a dat asigurări că Rusia are capacitățile militare și economice necesare pentru a-și continua campania din Ucraina până la atingerea tuturor obiectivelor.

Urmărește-ne pe Google News