Președintele Lituaniei, țara către care se îndrepta avionul interceptat de Belarus, a catalogat actul drept unul „abject” și a făcut apel la UE și NATO să intervină.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că Belarusul va fi tras la răspundere pentru siguranța tuturor pasagerilor de pe aeronavă.

Și preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au făcut apel la Belarus să permită ca pasagerii din avion să îşi continue călătoria.

„TOȚI pasagerii trebuie să își poată continua călătoria către Vilnius imediat și să le fie asigurată siguranța. Orice încălcare a regulilor internaționale de transport aerian trebuie să aibă consecințe”, a scris pe Twitter șefa CE.

Ministrul de externe al Regatului Unit, Dominic Raab, a avertizat că „acțiunea incalificabilă” va avea „implicații grave”.

Grecia și Franța și-au exprimat, la rândul lor, furia. Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat: „Deturnarea unui avion civil este un act de terorism de stat fără precedent care nu poate rămâne nepedepsit”.

Un jurnalist din Belarus, opozant al regimului Lukașenko, a fost arestat duminică pe aeroportul din Minsk, după ce un avion al companiei RyanAir, care circula pe ruta Atena-Vilnius, a fost redirecționat către capitala Belarusului.

Opoziția din Belarus acuză că aeronava a fost interceptată de către aviația militară special pentru ca Roman Protasevich să fie reținut, în timp ce presa de stat scrie că a fost vorba despre „o alertă cu bombă”.

Urmărește-ne pe Google News