„Sper să avem parte de judecători oneşti şi cu o anumită coloană vertebrală. Este îmbucurător că Parchetul General a avut curajul să meargă mai departe, să aducă elemente noi – fapte şi împrejurări care contrazic motivarea în baza căreia au fost achitaţi cei doi torţionari, Marian Pârvulescu şi Vasile Hodiş”, a declarat Andrei Ursu.
Când dosarul era adus în sala de judecată, era nevoie de un cărucior pentru a aduce tot probatoriul. Deci este o speranţă.
Andrei Ursu:
Fiului disidentului Gheorghe Ursu anunţă că, în paralel cu Parchetul General, a depus și el o cerere de revizuire a sentinţei prin care torţionarii tatălui său au fost achitaţi de Curtea Supremă.
„Am depus şi eu o cerere de revizuire a sentinţei, săptămâna trecută. Sunt sute de mărturii ale altor oameni care au fost torturaţi, bătuţi cu bestialitate în anii 70-80 în beciurile Securităţii şi ale Miliţiei din toată ţara. Plus condamnări penale pe care le-au primit unii oameni în anii 80 pentru învinuiri strict politice. Deci e vorba numai de represiune politică în acei ani, chiar dacă a fost deghizată sub pretexte de drept comun”, spune Andrei Ursu.
„Parchetul General a primit de la CNSAS documente care arată planurile de acţiune ale Securităţii – Direcţia a 6-a cercetări penale, din care făceau parte cei doi torţionari – în care este descrisă cu lux de amănunte această doctrină a lui Ceauşescu şi a Securităţii de a-i încadra pe disidenţi, pe opozanţii regimului Ceauşescu, ca hoţi, borfaşi, «ca să nu avem probleme la organizaţiile internaţionale privind drepturile omului», după cum spunea Tudor Postelnicu, şeful Securităţii din 1985”, a mai spus Andrei Ursu
Am depus astfel de noi documente care însumează 50 GB pe un memory stick: audio, video şi mărturii olografe de la CNSAS care dovedesc cu asupra de măsură represiunea Securităţii împotriva poporului român.
Andrei Ursu:
Fiului disidentului Gheorghe Ursu speră că, pe baza noilor probe, viitorul complet de judecată să redeschidă dosarul morţii tatălui său.
„Să sperăm că vom avea parte de judecători integri, care vor avea răbdarea să citească documentele respective şi care să aibă bunul simţ, decenţa să le ia în considerare şi să redeschidă această cauză, întrucât nu se poate pune din nou în discuţie ideea că nu a existat nici măcar o relaţie de adversitate între Securitate şi poporul român în anii 70-80, aşa cum au motivat judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a conchis Andrei Ursu.
Achitarea vinovaților de moartea lui Gheorghe Ursu trebuie reparată, a transmis și IICCMER, instituție aflată în subordinea guvernului, după decizia Parchetului de revizuire a hotărârii.
Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, foștii ofițeri de Securitate judecați pentru crime împotriva umanității în dosarul disidentului Gheorghe Ursu, au fost achitați definitiv de Curtea Supremă, pe 27 iulie 2023.
Disidentul anticomunist Gheorghe Ursu a fost ucis în bătaie în timp ce se afla în arestul Securității. Inginerul a murit în 1985, iar procesul în cazul său este primul din România pentru crime împotriva umanității contra unor foști securiști.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Alex.59 • 03.11.2023, 01:23
Admirabil acest om, dar la cum e justiția din România are șanse mici să câștige procesul... 🙄
K476 • 03.11.2023, 00:15
Am avut trvolutie? Avem revoluționari? Avem teroristi? Daca nu am schimbat pe nimeni, cine sa schimbe ceva? Bugetari din tata in fiu, bugetarii de azi urmasii tortionarilor de ieri?