Procurorul general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție mai arată, în primul mesaj transmis după atacurile la adresa procurorilor, în special a magistraților DNA, că respinge ferm generalizarea la nivelul întregii activităţi a procurorilor a incidentelor procesuale şi a cazurilor particulare de magistraţi procurori cercetaţi disciplinar. ”Sistemul  judiciar are proceduri legale riguroase de verificare a suspiciunilor de abateri disciplinare, inclusiv de genul celor lansate în media”.

Augustin Lazăr dezavuează acţiunile de instigare publică la intervenţia politicienilor în activitatea judiciară pentru demiterea unor procurori cu funcţii de conducere, prin ignorarea procedurilor judiciare clar prevăzute de articolele 51 alineatele 2 şi 7 din Legea 303/2004, precum şi prin înfrângerea principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat.

Procurorul general al României cere conducerii Consiliului Superior al Magistraturii să adopte o poziţie publică în apărarea sistemului judiciar în faţa acestor atacuri.

”Procurorul general îşi manifestă încrederea în capacitatea sistemului judiciar din România de a-şi îndeplini misiunea de înfăptuire a justiţiei la nivelul standardelor europene. De asemenea, îşi manifestă încrederea în capacitatea de autoreglare a sistemului judiciar prin identificarea şi rezolvarea conform procedurilor legale a tuturor incidentelor procesuale şi a cazurilor particulare de abateri disciplinare. Aşa cum de altfel reţin şi rapoartele MCV, problema României nu este funcţionarea defectuoasă a sistemului judiciar, ci tentativa de stopare a luptei împotriva corupției”, se mai arată în mesajul lui Augustin Lazăr, transmis de Ministerul Public.

Reacția lui Augustin Lazăr vine după ce, în ultimele zile, la Antena 3, RTV şi Realitatea TV au fost publicate înregistrări ale conversaţiilor purtate de Vlad Cosma cu procurorul DNA Mircea Negulescu în timpul audierilor. Chiar dacă era verificat la intrare, fostul deputat a reuşit să ascundă un dispozitiv de înregistrare în ceasul pe care îl purta la mână.

Direcţia Naţională Anticorupţie a respins veridicitatea declaraţiilor fostului deputat Vlad Cosma, care a acuzat instituţia că fabrică dosare şi a prezentat înregistări ale unor discuţii pe care le-ar fi avut cu procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea, de la DNA Ploieşti. Anterior, șefa DNA a respins acuzațiile formulate de fostul procuror Mihaiela Iorga, care a afirmat că i s-a cerut urgentarea dosarului unui fost ministru.

În urma publicării acestor înregistrări, procurorii anticorupție din Ploiești au deschis un dosar penal pentru șantaj care îi vizează pe membrii familiei Cosma, dar și pe apropiați ai acestora, conform unui comunicat al DNA.

Procurorii anticorupție susțin că, înainte ca înregistrările să fie făcute publice, la sediul DNA Ploiești s-au prezentat mai mulți apropiați ai familiei Cosma, care au avertizat că în spațiul public urmează să fie transmise informații menite să-i compromită pe anchetatori. Dar, dacă DNA ar fi renunţat la dosarele care îi vizează pe Vlad şi Mircea Cosma, înregistările nu ar mai fi urmat să fie difuzate.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a cerut revocarea a doi polițiști care apar în înregistrările difuzate de Vlad Cosma cu privire la activitatea DNA Ploiești.

„Ministrul Afacerilor Interne a solicitat procurorului şef DNA revocarea detaşării din funcţie a celor doi poliţişti care apar în înregistrările care privesc activitatea DNA – Serviciul Teritorial Prahova. Este vorba de comisarul şef de poliţie Iordache Mihai şi comisarul şef de poliţie Florea Gabriela”, a anunțat, miercuri, Ministerul Afacerilor Interne (MAI).


Citește și:

PSD se reunește în forul de conducere: Evaluarea secretarilor de stat și poziționarea în scandalul DNA, pe agendă

 
 

Urmărește-ne pe Google News