”Multe lucruri teribile s-au întâmplat, dar cel puţin noi l-am adus acasă pentru a fi cu părinţii săi”, a declarat preşedintele american imediat după anunţul morţii tânărului la vârsta de 22 de ani.

Totodată, liderul de la Casa Albă și-a exprimat hotărârea ”de a împiedica (alţi) nevinovaţi să aibă parte de asemenea tragedii în mâinile unor regimuri care nu respectă statul de drept sau decenţa cea mai elementară”. El a transmis condoleanțe familiei lui Otto Warmbier, din partea sa și Primei Doamne a SUA.

Otto Warmbier a murit la aproape o săptămână după ce a fost repatriat în SUA, după denția sa în Coreea de Nord. El a fost arestat în ianuarie 2016, în timp ce se afla în țara comunistă în cadrul unei vizite organizate, pentru că a încercat să fure un afiș de propagandă. El a fost condamnat la 15 ani de muncă forțată de Curtea Supremă nord-coreeană.La scurt timp după arestarea și procesul său, în martie 2016, studentul a căzut într-o stare de comă ale cărei cauze rămân necunoscute

Moartea lui Otto Warmbier are loc într-un context de tensiuni exacerbate între Statele Unite şi Coreea de Nord cu privire la programul nuclear pe care Phenianul continuă să-l dezvolte.

Regimul comunist, care are un bilanţ sumbru în domeniul drepturilor omului, este izolat pe scena internaţională din cauza ambiţiilor sale militare. Coreea de Nord şi-a multiplicat tirurile de rachete de la începutului anului, provocând de fiecare dată furia Washingtonului şi condamnările ONU.

Trei americani sunt deţinuţi în continuare în Coreea de Nord – doi bărbaţi care predau într-o universitate de la Phenian finanţată de grupuri creştine străine şi un americano-coreean acuzat de spionaj în favoarea Seulului.

Citește și:

 
 

Urmărește-ne pe Google News