„Raportul confirmă faptul că Guvernul instalat în anul 2015 a contribuit major la îndeplinirea obiectivelor MCV și a avut un aport decisiv pentru acest raport favorabil. Raportul MCV confirmă că România a menţinut un parcurs sustenabil în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor mecanismului, astfel că pentru prima dată este menţionată modalitatea de finalizare a mecanismului. Astfel, Comisia Europeană a emis 12 recomandări, iar îndeplinirea acestora va conduce la încheierea MCVȘ”, se arată în comunicatul citat.
Totodată, Klaus Iohannis subliniază că, pentru prima dată, Comisia Europeană afirmă în cadrul raportului că este inadecvată corelarea între MCV şi decizii din alte domenii (precum fondurile structurale europene, aderarea la Spaţiul Schengen).
Președintele apreciază faptul că raportul consemnează că activitatea principalelor instituţii din domeniul combaterii corupţiei a înregistrat progrese substanţiale.
De asemenea, Klaus Iohannis atenționează asupra îngrijorărilor formulate în raport cu privire la faptul că cele două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă puse în consultare publică de Guvern în ziua de 18 ianuarie ar putea afecta cadrul legal pentru combaterea corupţiei.
„Finalizarea MCV depinde şi de evitarea unor dezvoltări negative care ar pune sub semnul întrebării progresele care au fost obţinute până în prezent de România. Guvernul României și actuala majoritate parlamentară trebuie să înțeleagă că doar sprijinind în continuare eforturile pentru întărirea reformelor în domeniul justiției și combaterii corupției vor contribui la consolidarea statului de drept și ridicarea MCV”, mai scrie în comunicatul citat.
Citește și:
- România nu scapă de MCV: „Ridicarea depinde de stabilitate”
- Proteste în toată țara față de ordonanțele de urgență privind grațierea și Codul Penal