„Președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului să transpună cu celeritate în legislație toate prevederile stipulate în Acordul Politic Național, pe care l-a inițiat pentru a fi respectată pe deplin voința suverană a cetățenilor români în favoarea statului de drept și împotriva modificărilor de natură să afecteze independența sistemului judiciar, exprimată ferm și fără echivoc la referendum”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Totodată, președintele a salutat hotărârea adoptată de judecătorii CCR, privind validarea referedumului consultativ, pe tema Justiţiei, din 26 mai.
„Peste 6,5 milioane de români au spus „DA!” la referendumul pe care Președintele Klaus Iohannis l-a convocat ca urmare a asaltului permanent dus în ultimii ani de PSD și ALDE împotriva statului de drept. Votul popular masiv dat pentru România europeană și democratică, în care justiția trebuie să rămână independentă, a fost o sancțiune drastică la adresa tuturor încercărilor de a modifica legislația penală și de a-i scăpa pe politicienii corupți de rigorile legii. Totodată, cetățenii au transmis clar actualei guvernări să renunțe de îndată la practica abuzivă a legiferării prin intermediul Ordonanțelor de Urgență”, scrie sursa citată.
Curtea Constituțională a validat referendumul pe justiție din 26 mai și a respins toate contestațiile împotriva consultării populare.
Cum se poate aplica referendumul pe Justiţie
Românii au votat, la alegerile europarlamentare, în favoarea referendumului declanşat de şeful statului, care a avut două întrebări.
Prima se referă la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie iar cea de-a doua, la interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe.
Pentru că referendumul din 26 mai a fost unul consultativ, pentru punerea în aplicare a prevederilor din cadrul referendumului este nevoie de un alt referendum, de data aceasta pentru revizuirea Constituţiei.
Proiectul de revizuire al Constituţiei poate fi făcut în Parlament sau de către Guvern. După adoptarea, în Legislativ, se declanşează un nou referendum, de această dată de revizuire a Constituţiei, unde românii vor fi chemaţi să voteze noile prevederi din legea fundamentală.
Tăriceanu anunţă un proiect al coaliţiei, pe revizuirea Constituţiei
Liderul ALDE, Călin POpescu Tăriceanu a anunţat deja că PSD şi ALDE vor depune o iniţiativă legislativă de modificare a Constituţiei şi, probabil, că propunerile vor veni şi din partea opoziţiei.
„Vor trebui, evident, aduse în atenţia comisiilor de specialitate şi analizate şi probabil mai sunt şi alte propuneri, aşa încât ce vă pot spune este că vom demara acest proces de modificare a Constituţiei cu chestiunile care sunt de natură constituţional. Aşa cum spuneam, la întrebările de la referendum, cel puţin prima întrebare, are o rezolvare care nu este de natură constituţională. Rezolvare se poate face în Codul Penal”, a declarat, miercuri Călin Popescu Tăriceanu.
Potrivit acestuia propunerea legistativă se va face ”în această sesiune”, dar textul documentului nu este finalizat.
Tăriceanu a pecizat că propunerile venite din partea opoziţiei exced cadrul referendumului, iar comisiile de specialitate vor trebui să se pronunţe dacă se va face sau nu o revizuire extinsă a Constituţiei
”Comisiile vor trebui să analizeze şi să se pronunţe dacă revizuirea constituţională va rămâne să se refere strict la problema semnalată prin referendum sau şi la alte probleme care exced cadrul referendumului”, a precizat Tăriceanu.