„Sfinții, canonizați sau nu, sunt oameni. Diferiți între ei”, scrie Vasile Bănescu, pe Facebook.

Fostul purtător de cuvânt al BOR continuă: „Sfințenia ca stare progresivă de curăție a inimii și a minții coborâte adesea în ea cunoaște trepte, grade diferite de trăire, înțelegere și incandescență. Numitorul comun? Pocăința reală urmată de iubire răsfrântă asupra tuturor și exprimată prin bunătatea care dăruiește, iartă, mângâie, îndreaptă, împacă, mântuiește. Inclusiv după moarte”.

Acesta susţine că sfinții nu trebuie asociați doar cu vremurile îndepărtate, întrucât fiecare epocă are sfinții ei.

„Sfinții nu trebuie asociați doar cu negurile istoriei, cu peșterile munților sau dunele deșertului. Aceia au fost doar sfinții vremii lor. Așa cum nu pot fi asociați exclusiv cu modelele biblice. Acelea au fost doar cele mai înalte, crescând în sfera de lumină, adesea orbitoare, a Revelației în desfășurare. Fiecare epocă are sfinții ei. Chiar și a noastră”, spune Vasile Bănescu.

Sfinții, ajunși la Dumnezeu cu mult înainte de canonizarea care îi ajunge din urmă sau nu, care ar trebui să-i arate lumii în contextul vieții lor omenești, adesea prea omenești, dar sfârșite în lumina care le șiroiește pe chip, ne pot aminti nu doar de hrănirea cu miere, lăcuste sau cuvintele bune de mâncat ale Cuvântului întrupat, ci și de un adevăr surprins într-un vers al poetului „Poemelor luminii”:
„Numai în lacuri cu noroi pe fund cresc nuferi”.

Vasile Bănescu:

Reacţia lui Vasile Bănescu vine după ce Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (INSHR-EW) a criticat decizia Bisericii Ortodoxe Române de a canoniza clerici care au promovat curentul legionar și exprimat opinii antisemite în anii 30 şi 40. Arsenie Boca și alți 15 preoți vor fi canonizați, potrivit deciziei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În replică, BOR a susţinut că „unii sfinţi au avut gesturi greu de înţeles. Biserica ia în considerare schimbarea vieţii păcătosului”.

Urmărește-ne pe Google News