Viceministrul a adăugat că astfel de obuze „sunt foarte eficiente în lovirea tancurilor moderne și a vehiculelor blindate”.
Declarația lui Goldie a fost comentată de președintele rus Vladimir Putin, scrie Meduza. În cadrul unei conferințe de presă comună cu președintele chinez Xi Jinping, președintele rus a spus că în cazul unor astfel de muniții, Moscova va fi „forțată să reacționeze”.
„Se pare că Occidentul a decis cu adevărat să lupte cu Rusia până la ultima resursă, de partea ucraineană. Nu numai în cuvinte, ci în fapte. Dar, în acest sens, aș dori să observ că, dacă toate acestea se vor întâmpla, atunci Rusia va fi obligată să reacționeze în consecință, ținând cont de faptul că Occidentul colectiv începe deja să folosească arme cu componentă nucleară”, a spus Putin.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a remarcat, la rândul său, că „a mai fost trecut un pas şi sunt tot mai puţini rămași”, scrie Interfax. Potrivit acestuia, „nu mai sunt atât de mulți pași”, prin urmare „este necesar să ne gândim cu atenție la fiecare pas ulterior”.
A comentat planurile Londrei și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. El crede că, printr-o astfel de decizie, țările occidentale sunt pregătite să ajungă „la încălcarea dreptului internațional umanitar”.
„Dacă acest lucru este adevărat, atunci ei sunt gata să își asume nu doar riscuri, ci și să încalce dreptul internațional umanitar, așa cum a fost cazul în 1999 în Iugoslavia. Ei bine, și multe alte lucruri pe care și le-au permis, inclusiv crime de război, crime împotriva umanității ”, a declarat Lavrov corespondentului VGTRK, Pavel Zarubin, menționând că nu a auzit personal declarația viceministrului britanic.
El a adăugat că „nimic nu va fi surprinzător”, deoarece țările occidentale „și-au pierdut deja orientarea în ceea ce privește acțiunile lor și modul în care aceste acțiuni subminează stabilitatea strategică în întreaga lume”.
De la începutul unui război pe scară largă în Ucraina, Vladimir Putin și mulți oficiali ruși au amenințat în mod regulat Occidentul cu arme nucleare. Pe 21 februarie, în cadrul discursului său adresat Adunării Federale, președintele Rusiei a anunțat că Federația Rusă își suspendă participarea la Tratatul privind reducerea armelor strategice ofensive.
Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de fabricație a combustibilului pentru anumite tipuri de reactoare nucleare și materiale pentru arme nucleare. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, uraniul sărăcit este cu 60% mai puțin radioactiv decât uraniul natural.
Este un material de „densitate foarte mare, ceea ce îi permite să fie folosit în aplicații comerciale, precum balast în nave și aeronave. Uraniul sărăcit este, de asemenea, folosit pentru a face muniție perforatoare. Pentru prima dată, o astfel de muniție a fost folosită în timpul războiului din Golf, în 1991. Uraniul sărăcit poate fi folosit și pentru a crește rezistența armurii echipamentelor militare, cum ar fi tancurile.
Muniția cu uraniu sărăcit (precum și tancurile cu blindaje care conțin uraniu) nu au nimic de-a face cu armele nucleare. Multe tipuri de arme, inclusiv cele rusești, conțin materiale fisionabile. În cazul armurii și proiectilelor, uraniul este utilizat datorită rezistenței sale ridicate.
Dar aceste materiale nu sunt capabile de o reacție în lanț. Contaminarea zonei în timpul utilizării lor, de obicei, nu prezintă un pericol pentru militari, deși este posibilă deteriorarea pe termen lung a sănătății, în cazul inhalării de praf care conține uraniu sărăcit.
Jumbo • 22.03.2023, 13:39
Astea le au folisit si americanii in irak, de atunci fiecare irakian stralucesteeeeee... Hahaha, de cancer. Iar pe pamant cresc doar...scorpioni,ca s rezistenti la radioactivitate. Hahaha. Daca rusii nu rad insulele alea inutile, e treaba lir, sa sufere. Slavaaaaaaaa