„Sunt recunoscător României și președintelui Klaus Iohannis pentru că au luat decizia de a furniza Ucrainei un sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot”, a transmis joi Volodimir Zelenski, într-o postare pe X.

„Această contribuţie crucială ne va consolida scutul aerian şi ne va ajuta să ne protejăm mai bine oamenii şi infrastructura critică de teroarea aeriană rusă. Foarte important, acest pas întărește securitatea nu numai în Ucraina, ci în întreaga noastră regiune și în Europa”, a mai spus şeful statului ucrainean.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis joi, 20 iunie, ca România să doneze un sistem de apărare aeriană Patriot către armata Ucrainei.

„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu aliații, membrii consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, a transmis Administraţia Prezidenţială după şedinţa CSAT.

Donarea se face cu condiţia „continuării negocierilor ţării noastre cu aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecţiei spaţiului aerian naţional, de modernizare a Armatei României şi de asigurare a interoperabilităţii cu sistemul NATO”, mai precizează comunicatul.

Urmărește-ne pe Google News