Președintele a transmis printr-un comunicat de presă că ”după doi ani în care a încercat prin toate mijloacele să îngenuncheze Justiția de dragul unor corupți, PSD vrea acum să distrugă Administrația de dragul baronilor locali”.
”Este extrem de grav că o lege esențială precum Codul Administrativ, care înglobează sute de reglementări, cuprinse în prezent în mai multe acte normative, și care reprezintă practic baza legală a administrației publice din România, a fost adoptată de către Guvern prin Ordonanță de Urgență”, a spus Iohannis.
Președintele a avertizat Guvernul că ordonanța de urgență nu mai poate fi folosită în continuare ”excesiv”, în condițiile în care cetățenii s-au exprimat atât de clar pe 26 mai pentru nevoia de transparență și predictibilitate în legiferare.
”Arhitectura de funcționare a întregii administrații publice din România va fi dramatic alterată prin acest Cod Administrativ. Nu există niciun argument și nicio justificare pentru adoptarea acestei ordonanţe, care reprezintă un atentat la adresa întregului sistem administrativ”, a spus șeful statului.
Președintele consideră că dezbaterea Codului Administrativ este absolut necesară, dar trebuie făcută de către Parlament, transparent și în urma unui amplu dialog social.
”Un act de o asemenea amploare și cu un asemenea impact este obligatoriu să fie elaborat de către unica autoritate legiuitoare a țării și nu de către Guvern, care, prin OUG, face un grav exces de putere, forțând limitele Constituției”, se mai arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.
Președintele susține că, după modificarea prin ordonanță de urgență a legislației în privința alegerii președinților de consilii județene, adoptarea Codului Administrativ prin OUG ”arată un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea și de a-și servi baronii”.
”PSD nu se poate schimba, iar lecția votului din 26 mai este una pe care acest partid este incapabil să o înțeleagă”, scrie în finalul comunicatului de la Cotroceni.
Guvernul a adoptat marți ordonanța de modificare a Codului Administrativ, care prevede pensii speciale pentru actualii și foștii primari, dar și ordonanța care reglementează transportul alternativ.
”Adoptăm astăzi noul Cod Administrativ, un proiect important pentru administrația publică, rezultat al unor ample consultări cu structurile administrației. Punem într-o procedură simplificată prevederi care se găsesc în 17 documente. Vom stabili proceduri mai rapide pentru situația în care un
post este vacantat la nivelul Guvernului.
Pentru administrația locală, vom revizui situațiile de
dizolvare a consiliului local pentru a asigura stabilitatea administrațiilor
locale. Am adoptat deja alegerea uninominală a președinților de consilii
județene, aceștia vor reprezenta voința cetățenilor, nu al unor negocieri
politice.
Tot astăzi adoptăm proiectul de act normativ privind
transportul alternativ prin intermediul aplicațiilor digitale”, a afirmat
premierul Dăncilă.
Aceasta a anunțat că de la 1 iulie se vă mări numărul afecțiunilor din spectrul autist care vor beneficia de finanțare de la stat.
Ordonanța privind Codul Administrativ instituie
”indemnizații speciale” pentru primari, aceștia urmând să primească pensii
speciale pentru care nu au cotizat la sistemul de pensii. Acesta este unul
dintre principalele puncte criticate în privința Codului Administrativ.
Un alt punct contestat îl constituie faptul că se poate
dispune de patrimoniu prin majoritate simpla, nu prin votul a două treimi din
consilierii locali. Prevederea vine în contextul în care o
instanță a decis că înființarea companiilor municipale din Bucuresști este
ilegală.
Acesta
a primit săptămâna trecută aviz negativ în Consiliul Economic și Social (CES),
însă avizul este doar consultativ.
Anterior, Codul Administrativ a fost adoptat prin lege de
către Parlament, dar Curtea Constituțională a găsit că acesta încalcă legea
fundamentală.