”Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de decizia autorităților de la Ramallah de a-și chema pentru consultări ambasadorul de la București.
Ministerul Afacerilor Externe precizează că uzanțele diplomatice prevăd posibilitatea chemării unui ambasador pentru consultări.
MAE menționează că, la acest moment, este nevoie mai mult decât oricând de un dialog politic susținut, inclusiv prin intermediul reprezentanțelor diplomatice, și de intensificarea contactelor diplomatice, în sprijinul unei abordări constructive în ceea ce privește problematica israeliano-palestiniană.
MAE subliniază necesitatea evitării oricăror acțiuni care ar putea să compromită procesul de pace. Totodată, MAE reiterează poziția principială a României privind soluția existenței celor două state, Israel și Palestina, care (trebuie) să conviețuiască în pace și securitate”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat postat pe site-ul instituției.
De asemenea, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a comentat, într-un interviu acordat cotidianului Libertatea, decizia Palestinei de a-și rechema ambasadorul la Ramallah, după ce România a fost una dintre cele patru state UE prezente la o recepţie dedicată mutării ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim.
”Este una din practicile diplomatice, atunci când există probleme, ca ambasadorii să fie rechemaţi pentru consultări în capitală. Din punctul nostru de vedere, desigur că respectăm această decizie, dar în acelaşi timp aş vrea să adaug faptul că, în realitate, exact în perioadele când apar anumite dificultăţi în relaţiile bilaterale este cu atât mai necesară prezenţa unui ambasador care transmite mesaje şi poate să contribuie la găsirea unor soluţii. Chiar fac un apel la toţi factorii interesaţi să evite adoptarea unor măsuri care ar putea aduce prejudicii unui proces politic de negociere pe ideea creării celor două state, Israel şi Palestina, care să trăiască în pace şi securitate”, a spus diplomatul.
La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că un reprezentant al Ambasadei României la Israel a fost prezent la recepția oferită de către MAE israelian, organizată cu o zi înainte de inaugurarea ocazia deschiderii Ambasadei SUA la Ierusalim.
Anterior a ieșit la iveală că țara noastră, alături de Ungaria și Cehia, au blocat emiterea unei declarații comune a Uniunii Europene, prin care se dorea condamnarea statelor care decis să își mute ambasadele în Ierusalim.
În contextul tensiunilor legate de posibila mutare a Ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, Libertatea a realizat un interviu cu Nabil Shaath, consilier pentru politică externă al preşedintelui Autorităţii Palestiniene. Acesta a criticat intenţia Guvernului României de a muta Ambasada la Ierusalim, care contravine poziției istorice a țării noastre, rolului esențial pe care Bucureștiul l-a avut în procesul de pace dintre israelieni și palestinieni.
CITEȘTE ȘI: Ce boli oftalmologice riscăm să facem vara. Prof. Dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie: „Atenție la conjunctivita de piscină”