Reacția MAE vine după ce Serbia a acuzat România că ar fi blocat un transport de armament pe Dunăre, notează Mediafax.
„Conform normelor aplicabile, pentru eliberarea unei licenţe de tranzit pentru un transport cu produse militare (potrivit legii, licenţa poate fi emisă numai în favoarea unui operator român) se impune îndeplinirea unor condiţii, între care se numără şi aceea ca serviciul oferit de operatorul român, în baza licenţei de tranzit, să nu servească direct sau indirect unei persoane fizice sau juridice, unei entităţi sau organism din Federaţia Rusă sau în scopul utilizării în Federaţia Rusă (în conformitate cu Decizia 2014/512/PESC a Consiliului UE privind măsuri restrictive având în vedere acţiunile F. Ruse de destabilizare a situaţiei în Ucraina, care este parte a dreptului intern al României)”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.
Reprezentanții MAE au precizat că „această condiţie nu a fost îndeplinită în situaţia în atenţie, astfel încât o astfel de licenţă nu ar fi fost posibil a fi emisă de autoritatea română competentă”.
Potrivit Sputnik Moldova, Serbia a acuzat România că a încălcat Convenția privind navigația pe Dunăre după ce ar fi blocat un transport de tancuri și vehicule blindate provenite din Rusia. Aproape 30 de tancuri de tip T-72B3 şi 30 de vehicule blindate BRDM-2 erau transportate din Rusia în Serbia, pe Dunăre.
Serbia ar fi trebuit să primească din Rusia şase avioane de vânătoare MIG-29 modernizate, 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de vehicule blindate BRDM-2 reparate şi modernizate, precum şi câte patru elicoptere MI-17 şi MI-35, precizează site-ul postului Sputnik.
Autoritățile ruse au precizat că toată tehnica militară a fost transportată pe cale aerian și va ajunge la Belgrad pe 23 iulie.
foto: Hepta