”Ambasada României la Londra urmează să prezinte elementele rezultate din interacţiunea cu Home Office şi Delegaţiei UE în plan local, precum şi să semnaleze preocupările la nivelul Foreign, Development and Commonwealth Office”, a transmis, joi seară, MAE.

Conform sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe a transmis preocuparea faţă de acest caz şi Ambasadei Regatului Unit în România, cu solicitarea de clarificare de către autorităţile britanice a situaţiei.

Totodată, MAE a evidenţiat faptul că, în cazul în care autorităţile britanice ar fi identificat dificultăţi în deplasările efectuate de cetăţenii români în Regatul Unit cu începere de la 1 ianuarie 2021, urmare aplicării noilor condiţii de intrare şi şedere generate de Brexit, acestea ar fi trebuit comunicate în prealabil autorităţilor române şi evitată o abordare fundamentată pe controale sistematice, motivate de criteriul cetăţeniei.

„Ministerul Afacerilor Externe a solicitat o abordare proporţională, echilibrată, din partea autorităţilor britanice la momentul dispunerii şi efectuării controalelor la frontieră în raport cu cetăţenii români, în spiritul relaţiilor bilaterale apropiate, precum şi de o manieră similară celor dispuse şi faţă de cetăţenii celorlalte state membre UE”, arată instituția.

”Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că asigurarea unui tratament nediscriminatoriu cetăţenilor români în Regatul Unit în raport cu cetăţenii celorlalte state membre UE, constituie o preocupare constantă a instituţiei şi a conducerii MAE, în contextul noilor relaţii generate de ieşirea Regatului Unit din UE”, mai transmite MAE.

Publicaţia The Guardian a relatat miercuri că peste 60% dintre cetăţenii statelor UE opriţi şi chestionaţi de autorităţile vamale în porturile britanice după Brexit sunt români.

Datele emise de guvernul britanic arată că, în primele șase luni ale anului, 7.249 de persoane au fost oprite fie în porturile de feriboturi, fie în mașini, în Eurotunnel, sau în trenurile Eurostar.

Dintre cei opriți în primele șase luni ale anului 2021, 4.482 erau persoane din România. 600 de persoane erau din Bulgaria vecină, iar cei 400 dintre cei chestionați proveneau din Polonia.

Firmă de avocatură: „Atenție la profilarea rasială”

Firma de avocatură Bates Wells, care a analizat cifrele, a transmis că, deși datele arată un număr mare de români care încearcă să intre în țară după încheierea liberei circulații, se ridică întrebări cu privire la posibila „profilare rasială” la frontieră.

”Este legitim să faci verificări generale în vederea controlului imigrației ilegale. Dar aceste tipuri de opriri pot fi traumatizante și există riscul că ofițerii de imigrare să vizeze oameni nevinovați. Profilarea rasială este discriminatorie și trebuie să fie oprită dacă se întâmplă”, a declarat Chetal Patel, avocat în domeniul imigrației și partener la Bates Wells.

O explicație pentru numărul mare de români ar putea fi lipsa de conștientizare sau confuzie cu privire la modificarea regulilor de la 1 ianuarie. Un alt motiv posibil ar putea fi persoanele care aveau statutul stabilit sau prestabilit pentru a rămâne în Marea Britanie și s-au întors după Crăciun, Paște sau după blocajul cauzat de Covid.

 
 

Urmărește-ne pe Google News