Fostul președinte și premier al Rusiei a făcut aceste afirmații după ce Republica Moldova a primit statutul de candidată la aderarea la Uniunea Europeană, iar, potrivit MAE, ele sunt parte a retoricii Moscovei, „propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”.
„Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi”, se precizează în comunicatul MAE.
În același timp, decizia luată de liderii UE „reprezintă, pe de o parte, inițierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii”, mai transmite MAE.
Ce a declarat Dmitri Medvedev despre „crearea unei noi Românii Mari”
Dmitri Medvedev a scris sâmbătă, pe Telegram, că o cale prin care Republica Moldova să obțină aderarea la UE este crearea unei noi Românii Mari, adăugând că în ultima perioadă oficialii români „și-au intensificat în mod deschis eforturile de preluare «legală» a Moldovei, în diferite formate”.
„Republica Moldova a intrat în lunga coadă pentru aderarea la UE, întinsă pe parcursul a zeci de ani. Bon voyage! (Drum bun! – în limba franceză, n.r.) Dar (ei, moldovenii, n.r.) vor mai devreme! Prin urmare, există o altă cale de a obține aderarea la UE: crearea unei noi Românii Mari”, a scris Medvedev pe Telegram, răspunzând la o întrebare adresată de agenția rusă TASS.
„Oficialii de la București, incitați de «integratorii» de la Bruxelles, sunt bântuiți de ideea recreării proiectului României Mari, îngropat de Armata Roșie în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei (sintagma folosită de liderii ruși pentru desemnarea celui de-Al Doilea Război Mondial, n.r.)”, a adăugat oficialul rus.
Declarația sa vine la două zile după ce joi, 23 iunie, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de candidate pentru aderarea la UE. Decizia a fost luată de liderii celor 27 de state membre în cadrul unui summit de la Bruxelles.
Foto: EPA