Cuprins:
Așteptau un semn de „C.G.”
O serie de discuții descoperite în timpul perchezițiilor informatice, pe grupurile de WhatsApp folosite de oamenii lui Potra, relevă planul pus la punct de aceștia și intenția de a veni la București. După conversații și-au dat drept punct de întâlnire Catedralei Neamului din București, în cursul zilei de duminică, 8 decembrie.
„Acuma trebuie făcut ceva, mers peste ei și dat foc”, este reacția descoperită pe grupul de WhatsApp al mercenarilor a unui anume Pilu, imediat ce informația legată de anularea alegerilor prezidențiale s-a propagat în spațiul public.
Din dialogul surprins de procurorul de caz și redat în referatul prin care s-a cerut arestarea preventivă a liderului mercenarilor, Horațiu Potra, reiese că aceștia așteptau un semn, o reacție de la C.G., cel mai probabil fiind vorba despre candidatul Călin Georgescu.
„Ce facem, șefu, ieșim?”, este întrebat pe WhatsApp, Horațiu Potra, de către unul dintre subordonați. Șeful mercenarilor nu răspunde nimic concret, dar lasă să se înțeleagă că așteaptă reacția celui pentru care munceau: „Așteptăm să vedem ce declara CG”, le spune Potra oamenilor săi.
„Invitație” la Catedrala Neamului
Horațiu Potra avea să posteze un mesaj prin care indica coordonatele temporale și spațiale ale adunării publice, arată procurorii în referatul de arestare: „Confirm! Nu știm cine organizează, dar am fost invitați, mâine la ora 12, în fața Catedralei Neamului”.
Conversație pe Whatsapp între Lup Andrei Florin și utilizatorul cu numele Alex Grozav:
Alex Grozav: Veniți la Mediaș?
Lup Andrei Florin: Da, dar ne întoarcem tot azi.
Alex Grozav: Am înțeles! Vorbesc cu ăștia să venim încolo mîine? Sau când începe situația?
Lup Andrei Florin: Păi de mâine la amiază.
Alex Grozav: Bun.
Lup Andrei Florin: Mergem din seara asta mai mulți.
Alex Grozav: Hai ca vorbesc și, dacă e, umplu o mașină și venim în seara asta sau mâine.
Alex Grozav: Lascu nu știe nimic, a zis. :)))
Lup Andrei Florin: Pai na, i-a zis discret. Nu știe, așa, concret.
Alex Grozav: Da, da. A zis că vine la Mediaș, la discuție
Conversație pe WhatsApp, în grupul intitulat „RALF”
Pilu: Asta zice să votăm Lasconi. Are volanul invers și asta. Acuma trebuie făcut ceva. Mers peste ei și dat foc
Iulian: https://digi24.ro/alegeri-prezidentiale-2024/curtea-constitutionala-a -decis-anularea-primului-turul-al-alegerilor-prezindețiale-3036247. Nu se poate așa ceva! Frica din ei, frate, că îi bagă ăsta în pușcărie dacă iasă el. Ce facem șefu dacă e așa? Ieșim? Alegerile au loc în 90 de zile de la emiterea anulării și președinte va fi interimar Ciuca.
Horatiu Potra RO: Așteptăm să vedem ce declară CG.
Horatiu Potra RO: Salut. Cati sunteti acasa ?
Alex Potra: Eu, Leo, Pilu, Iuli, Dey.
Adrian Sebastian: Venim și noi, cei plecați, dacă e nevoie. Venim și noi, Hora.
Horatiu Potra RO: Care vreți să veniți mâine la Buc?
Alex Potra: Eu vin.
Leo+: Vin eu
Iulian:□
Horatiu Potra RO: Ne vedem desara acasă!
Alex Potra: □
Leo+: Ok.
Este deja de notorietate faptul că grupul de mercenari s-a mobilizat imediat, mai multe mașini pornind spre București în noaptea de 7 spre 8 decembrie, fiind blocate în trafic în mai multe zone din apropierea Capitalei, în Prahova, Ilfov și Dâmbovița.
Potra era în Congo când a fost contactat de oamenii lui Georgescu
Procurorii notează în același referat de arestare că Horațiu Potra se afla în Africa în momentul în care a fost contactat telefonic de liderul unui clan interlop care l-a anunțat că un candidat independent la președinția României ar dori să poarte o discuție cu el. Discuția a avut loc în data de 4 decembrie 2024, arată sursa citată.
„La data de 04.12.2024, numitul Horațiu Potra, CNP 1700614322250, rezervist al Legiunii Străine Franceze, președintele Asociației Românilor care au activat în Legiunea Franceză (RALF), prin intermediul căreia intermediază contracte pe linia securității pentru personal și obiective, cu preponderență în zone din Africa, Orientul Mijlociu și America Latină, a fost contactat (de la postul telefonic cu nr. +4917842245460 de numitul Andrei AVRAM liderul grupării infracționale «Ciurarii» (specializat în comiterea de fapte de trafic de persoane și proxenetism), care i-a comunicat că «mâna dreaptă» a unui candidat independent la Președinție ar dori să poarte o discuție cu el.
Deși a menționat că se află pe teritoriul RD Congo, Horațiu Porta și-a exprimat acordul privind comunicarea numărului său de telefon către Andrei Avram”, se arată în referatul de arestare.
Întâlnirea de la ferma de cai
Ulterior Potra a revenit în România și s-a întâlnit cu Călin Georgescu la un centru de echitație din Ilfov, în data de 8 decembrie 2024.
„Ultima dată, dl Călin Georgescu a venit însoțit tot de către cele două persoane în data de 08.12.2024. Îmi amintesc că era trecut de ora 11 când au venit și au stat circa o oră. Aceștia au venit cu autoturismul marca Renault Talisman. Îmi amintesc că, după câteva minute, după dl. Georgescu au sosit alte două persoane într-o mașină marca Mercedes de culoare gri șobolan care a rămas la poartă.
Toate cele 5 persoane au stat la o masă, timp în care au băut ceai și au stat de vorbă. Cei cinci nu cunosc despre ce au discutat întrucât și-au dorit intimitate. Dintre cei doi care au venit cu autoturismul marca Mercedes recunosc pe numitul Sechila Eugen Ionuț, iar pe cea de-a doua persoană nu am văzut-o îndeaproape și nu o pot recunoaște. Îmi amintesc că avea o glugă pe cap și șapcă”, este declarația dată în fața anchetatorilor de Jbara Mohamed, proprietarul centrului de echitație din Ilfov.
Judecătorul a oscilat
Deși procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au explicat de ce Potra are potențial de pericol public, dat fiind contextul în care s-a pus la cale revolta, instanța de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Ploiești nu a fost convinsă de acest aspect și a decis să-l plaseze pe șeful mercenarilor în control judiciar, respingând astfel măsura arestării preventive.
Judecătorul a oscilat în motivare, arătând ba că fapta de care este acuzat Potra „este de nivel redus, iar nu de nivelul unei gravităţi deosebite, astfel cum s-a alegat în cuprinsul propunerii formulate”, ba că „fapta imputată este de o gravitate medie, raportat la circumstanțele reale și personale în care a fost săvârșită”.
Cert este că magistratul a considerat că arestul preventiv nu se impune la acest moment, existența unor temeri că societatea s-ar simți amenințată şi neprotejată prin lăsarea în libertate a inculpaților, atâta vreme cât polițiștii au intervenit ferm și au oprit revolta plănuită.
„Astfel, având în vedere gravitatea scăzută a faptei, judecătorul apreciază că aceasta nu poate conduce la dispunerea unei măsuri atât de aspre precum cea a arestării preventive, recurgerea la o asemenea măsură fiind de natură să încalce principiul subsidiarităţii măsurilor preventive.
Din actele aflate la dosarul cauzei, reiese faptul că presupusa faptă comisă nu prezintă elemente care să conducă la concluzia existenței unui pericol social pentru care să se impună luarea măsurii arestării preventive și nu a produs în concret urmări grave.
De aceea, judecătorul apreciază că, în cauză, nu există elemente factuale din care să rezulte o tulburare concretă şi semnificativă a ordinii publice”, a motivat instanța.
Foto: Agerpres