„Informațiile accesibile Ministerului Sănătății din Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV) nu se încadrează în niciuna dintre excepțiile prevăzute de Legea 544/2001 și nici nu există o secretizare a acestor date. Conform legii, informațiile pot fi secret de stat (secretizate prin HG) sau secret de serviciu, secretizate prin act al conducerii unei persoane juridice. Baza de date RENV nu avea niciun grad de secretizare, fiind publică”, a precizat ministerul sănătății.
Prin urmare, consilierul onorific, investit prin actul de numire cu exercițiul autorității de stat avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară.
Ministerul Sănătății:
În același comunicat, ministerul sănătății susține că, dacă acele date erau secretizate, atunci acest lucru ar fi trebuit adus la cunoștința oricărei persoane ce se afla în situația de a accesa respectivele informații.
„În cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, acest grad de secretizare ar fi trebuit adus la cunoștința oricărei persoane ce se afla în situația de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date și, așa cum prevăd dispozițiile legale, ar fi necesitat obținerea unui certificat ORNISS în prealabil”, se mai precizează în comunicatul ministerului sănătății.
Corpul de control al premierului a transmis Ministerului Public o sesizare penală „in rem”, ca urmare a verificărilor efectuate la Ministerul Sănătății, în urma mai multor sesizări primite în legătură cu modul în care a fost accesat Registrul Electronic Național de Vaccinare.
Corpul de Control susține că Ștefan Voinea, consilierul onorific al lui Vlad Voiculescu și omul care s-a ocupat de transparetizarea datelor despre vaccinarea și testarea anti-COVID, nu avea dreptul de a le accesa.
FOTO: Hepta