Libertatea a informat astăzi că în România programul dedicat ECMO nu este finanţat, deşi a fost înfiinţat încă din aprilie anul trecut, printr-un ordin de ministru semnat de Sorina Pintea.
Cunoscută şi sub numele de “susţinerea extracorporală a vieţii”, tehnica ECMO se foloseşte la pacienţii cu probleme pulmonare sau cardiace, în cazurile grave, când organismul nu mai poate susţine singur oxigenarea sângelui, vitală pentru supravieţuire şi refacere. Tehnica a fost folosită și în cazul pacienților cu coronavirus în China.
Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a oferit punctul de vedere al instituției pe care o reprezintă, în cadrul emisiunii Adriana Nedelea LA FIX.
„Tehnologia de susținere a funcțiilor vitale este accesibilă în România. Când a apărut coronavirusul, noi am inițiat o colaborare cu institutele din București și Timișoara. Dispunem de această tehnologie și o putem folosi, dacă este nevoie. Avem echipe care se pot deplasa în spitalele de boli infecțioase, dacă este o situație excepțională”, a spus Horațiu Moldovan.
Programul poate fi susținut, dacă este nevoie. În București, tehnologia este accesibilă la CC Iliescu, apoi în Cluj, la Institutul Inimii, la Timișoara, la Institutul de boli cardiovasculare, plus la spitale private, precum Monza și Polisano
Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății:
Moldovan a continuat, susținând că „actuala conducere a Ministerului a înglobat finanțarea pentru ECMO în cadrul finanțării globale pentru activități prioritare în terapie intensivă”.
„Programul nu a fost finanțat niciodată, dar actuala conducere a Ministerului a înglobat finanțarea pentru ECMO în cadrul finanțării globale pentru activități prioritare în terapie intensivă. Deci, există posibilitatea de finanțare”, a precizat secretarul de stat din Ministerul Sănătății la emisiunea Adriana Nedelea LA FIX.