„Ca ministru, am solicitat o prezentare detaliată a colecţiilor şi documentelor din spatele exponatelor. În acelaşi timp, Corpul de Control este un organism tehnic şi în niciun caz nu ar putea să se pronunţe despre calitatea unor exponate sau să le expertizeze profesional. Vă spun foarte franc punctul meu de vedere. Din nefericire, pentru iubitorii de cultură şi cei preocupaţi de aspectele de fond în privinţa calităţii exponatelor, acesta este, de fapt, un conflict între două persoane cu o istorie mai veche”, a declarat Raluca Turcan, aflată la Iași, potrivit news.ro.

Ea a precizat că este reţinută în privinţa acuzaţiilor. „Am ajuns în situaţia în care, dacă o cineva aruncă o piatră, sute de oameni să se chinuiască să demonstreze că nu a lovit pe nimeni. Aşadar, sunt destul de reţinută cu privire la temeinicia acestei acuzaţii”, a adăugat Turcan.

Ministrul a subliniat că este îngrijorător că „un om de cultură ajunge în punctul de a ridica un semn de întrebare cu privire la una dintre cele mai credibile instituţii muzeale din România, dacă nu cea mai credibilă”.

„Vorbim de Muzeul Naţional de Artă al României. Aşadar, voi verifica cu specialişti dacă există vreo fărâmă de adevăr. Dacă nu, nu voi încuraja sub nicio formă un conflict personal care să se răsfrângă în spaţiul public”, a adăugat Turcan.

Expertul Pavel Şuşară a adus acuzaţii grave Muzeului Naţional de Artă, luni, 22 ianuarie, afirmând că în expoziţia „Victor Brauner. Între oniric şi ocult” sunt expuse falsuri „la limita ridicolului”. Asociaţia Experţilor şi Evaluatorilor de Artă, pe care Şuşară o conduce, a sesizat Ministerul Culturii. 

Apoi, istoricul de artă Adrian Buga a recomandat ca MNAR „să facă urgent o contraexpertiză realizată de experţi internaţionali în opera lui Brauner” și a susținut că operele provin din colecţiile Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.

Urmărește-ne pe Google News