Conducerea Muzeului Municipiului București reacționează la informația apărută și pe Libertatea, potrivit căreia clădirea Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ar fi fost decorul pentru câteva scene erotice care apar într-un episod al serialului Vlad ce va fi difuzat în această seară de PRO TV.
Într-un răspuns pentru Libertatea, semnat de directorul muzeului, Adrian Majuru, și de directorul adjunct, Dan Pîrvulescu, aceștia precizează că filmările au fost realizate legal, pe baza unui acord cu PRO TV încheiat la sfârșitul lunii septembrie „cu scopul suplimentării veniturilor proprii ale instituției”.
Conducerea Muzeului precizează că „în solicitarea primită de la Societatea PRO TV SRL nu s-a menționat niciodată existența unor scene erotice în cadrul filmărilor ce urmau să aibă loc”. Mai mult, conducerea instituției lasă se se înțeleagă că se îndoiește că în serial apar scene erotice.
În solicitarea primită de la Societatea PRO TV SRL nu s-a menționat niciodată existența unor scene erotice în cadrul filmărilor ce urmau să aibă loc. Atâta timp cât respectivul film este difuzat de Pro TV în prime time, avem serioase rezerve asupra aspectelor reclamate.
conducerea Muzeului Municipiului București
În episod apare o scenă de sex.
Episodul care urmează să fie difuzat în această seară de PRO TV a putut fi vizionat încă de aseară, în avans, pe platforma Voyo.ro care aparține grupului PRO. În episod, două dintre personajele principale ale serialului „Vlad” sunt protagoniștii unor scene cu tentă sexuală, cu nuditate parțială.
Răspunsul integral al Muzeului Municipiului București:
-filmările pentru serialul de ficțiune intitulat “Vlad” s-au desfășurat în baza Acordului pentru filmare în spații, nr. 5103/27.09.2021, încheiat între Muzeul Municipiului București și Societatea PRO TV SRL. În conformitate cu Regulamentul de Organizare și Funcționare al Muzeului Municipiului București, art. 70, „Muzeul Municipiului Bucureşti este o instituţie publică de cultură finanţată din subvenţii de la bugetul local al Municipiului Bucureşti şi din venituri proprii, realizate din încasările provenite din tarifele pentru serviciile oferite, din alte activităţi specifice, desfăşurate conform obiectului de activitate”, iar cf. art. 73, alin. b, „Veniturile proprii se realizează din activităţi realizate direct de Muzeu şi anume: închirieri de spaţii şi bunuri mobile”.
-Tarifele în baza cărora a fost încheiat Acordul pentru filmare în spații, nr. 5103/27.09.2021, sunt reglementate de HCGMB nr. 212/2021 privind aprobarea tarifelor practicate de Muzeul Municipiului București, instituție publică de cultură de interes local a Municipiului București.
-Aprobarea filmărilor la serialul de ficțiune a fost luată la nivelul conducerii, cu scopul suplimentării veniturilor proprii ale instituției, în conformitate cu ROF.
-Fără a intra pe un domeniu unde nu avem cunoștințe de specialitate, așa cum indică și acordul menționat, filmul de ficțiune este cunoscut și ca producția de film care tratează un subiect imaginar despre personaje angrenate în acțiuni ce se desfășoară în timp și spațiu.
-În solicitarea primită de la Societatea PRO TV SRL nu s-a menționat niciodată existența unor scene erotice în cadrul filmărilor ce urmau să aibă loc. Atâta timp cât respectivul film este difuzat de Pro TV în prime time, avem serioase rezerve asupra aspectelor reclamate.
În încheiere, precizăm faptul că Muzeul Municipiului București este o instituție care se bucură de prestigiu în peisajul muzeal și cultural contemporan, iar preocuparea noastră constantă este îndreptată spre protejarea și valorificarea patrimoniului cultural.
Adrian Majuru, director Muzeul Municipiului București
Dan Pîrvulescu, director adjunct, Muzeul Municipiului București
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro