- Test nuclear masiv efectuat de Rusia: ”Toate țintele au fost nimerite”
- Declarația șocantă a lui Vladimir Putin, despre un război nuclear. Rușii „vor merge în paradis”
- VIDEO | Trump a scăpat porumbelul! Liderul de la Casa Albă admite probabilele asasinatele ale lui Putin
Trump consideră că Tratatul INF, semnat în 1986 între preşedintele american Ronald Reagan şi omologul său rus Mihail Gorbaciov, a fost încălcat de-a lungul timpul de mai multe ori. Înțelegerea din anii ’80 interzicea deţinerea şi producerea rachetelor balistice şi rachetelor nucleare de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.
Astăzi, secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg (d), a fost întrebat – în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, cum comentează această decizie a Casei Albe.
„Toţii aliaţii sunt de acord că SUA respectă pe deplin tratatul, problema este comportamentul Rusiei’, a afirmat Stoltenberg, citat de Agerpres, subliniind că decizia Rusiei de a dezvolta ceea ce el a numit racheta de croazieră SSC-8, cu lansare de la sol, semnifică faptul că tratatul nu mai este „eficient”.
Aliaţii NATO nu intenţionează să desfăşoare mai multe arme nucleare în Europa ca răspuns la ceea ce Occidentul consideră a fi o încălcare de către Rusia a Tratatului INF, a mai precizat secretarul general al Alianţei.
„Nu prevăd că aliaţii europeni să desfăşoare mai multe arme nucleare ca răspuns”, a declarat acesta, cu același prilej.
Stoltenberg a declarat că NATO speră că Rusia şi SUA vor putea prelungi noului tratat START de reducere a armelor strategice în 2021.
„Washingtonul va continua cu planul său de a se retrage din pactul de control al armelor nucleare, considerat de importanţă majoră pentru stabilitatea strategică, în pofida obiecţiilor Rusiei şi ale unor ţări europene”, a declarat marţi seara, pe 23 octombrie, consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, John Bolton, după întâlnirea cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova.
Anterior, ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, avertizase Moscova că Statele Unite ar putea distruge noua rachetă de croazieră dezvoltată de Rusia prin încălcarea INF.
În schimb, Rusia neagă că ar încălca tratatul şi a început o campanie diplomatică în sprijinul menţinerii acestui tratat, apreciind că retragerea SUA „va submina stabilitatea şi securitatea mondiale. Va putea face lumea un loc mai periculos”.
- FOTO – EPA