„Dacă o astfel de decizie a fost într-adevăr formulată și comunicată regimului de la Kiev, atunci, desigur, aceasta este o rundă calitativ nouă de tensiune și o situație calitativ nouă în ceea ce privește implicarea Statelor Unite în acest conflict”, a spus secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov.
„Plecăm în primul rând de la acest lucru”, a subliniat el.
Secretarul de presă al președintelui rus a subliniat că poziția Moscovei trebuie să fie absolut clară pentru toată lumea.
„Aceste semnale au fost luate în considerare de Occidentul colectiv. Și au fost exprimate de președinte la Sankt Petersburg”, a reamintit Peskov.
Anterior, președintele Vladimir Putin a afirmat că armata ucraineană nu poate opera arme occidentale moderne cu rază lungă de acțiune. Doar personalul militar NATO poate efectua astfel de misiuni folosind informații obținute prin sateliții alianței.
„Dacă se ia această decizie, nu va însemna altceva decât participarea directă a țărilor NATO, a Statelor Unite, a țărilor europene la războiul din Ucraina. Și asta, desigur, schimbă semnificativ însăși esența, însăși natura conflictului”, a spus Putin pe 12 septembrie.
Potrivit acestuia, în acest caz Rusia va „lua decizii adecvate în funcție de amenințările” care îi vor fi create.
Duminică, 17 noiembrie, doi oficiali americani și o sursă informată au anunțat o schimbare majoră a politicii Washingtonului în conflictul ruso-ucrainean. The New York Times a relatat că președintele Biden a autorizat atacuri din Ucraina în adâncul Rusiei cu rachete ATACMS.
Informația nu a fost confirmată oficial de Washington, Paris sau Londra.
AlyKym • 18.11.2024, 14:43
Mi se pare normal,daca Rusia si-a permis sa implice o a treia tara in conflict (cu munitie,rachete si personal ) are si Ucraina dreptul sa faca la fel cu armele Nato,inca decizia s-a luat cu intarziere ,dar s-au asteptat cred dovezile implicarii Coreei N