Şeful statului vorbea, marţi, de la Palatul Cotroceni, despre „o serie de gesturi iresponsabile în Parlament, transformate în acte normative care apasă asupra bugetului public” şi despre „politicienii care se cațără pe spaimele oamenilor și votează legi inaplicabile”.
Ciolacu: „Domnule Iohannis, nu mai jigniți Parlamentul! Nu noi am stat în izolare la Vila Lac cu piscină și chelneri!”
„Virusul nu mai e «o simplă răceală», domnule președinte Iohannis?! Vă amintiți?! Dumneavoastră și PNL ați ignorat încă de la bun început pandemia care venea peste România! Știu, e simplu să spui că PSD e de vină, dar nu noi ne-am jucat luni de zile de-a anticipatele!”, a scris imediat pe Facebook liderul PSD Marcel Ciolacu.
El îi aminteşte preşedintelui că „acei «unii» din Parlament au fost nevoiți să vă voteze un guvern incompetent și corupt”.
„Vă amintiți sau ați uitat când Cîțu fugea de răspundere? Am votat un guvern care nu merita să fie votat! Dar am considerat că în plină pandemie, România avea nevoie de stabilitate și nu de anticipate! Unde erau atunci liberalii dvs? Mureau de frică în izolare, vă spun eu! Ați închis lumea în case și ați tras obloanele firmelor. Ați lăsat pe drumuri peste 1 milion de oameni. Pe alții i-ați trimis la export la cules de sparanghel în zone roșii din Europa! Nu ați luat nicio măsură concretă, doar ați făcut achiziții la suprapreț de la firmele de casă. Să vă fie rușine, ați pus România pe harta corupției internaționale legată de achizițiile de echipamente medicale. La fel ca Bangladesh, domnule președinte european!”, a transmis liderul PSD.
Ciolacu continuă: „Domnule Iohannis, nu mai jigniți Parlamentul! Nu noi am stat în izolare la Vila Lac cu piscină și chelneri. Era supusul dvs, premierul Orban!”.
Preşedintele Camerei Deputaţilor mai spune că Parlamentul a lucrat în sistem video online „pentru că un iresponsabil de la PNL a venit infectat la Parlament, pentru că trebuia dvs să vă lansați candidații la alegerile locale”.
„Noi în Parlament am vrut să protejăm nivelul de trai al românilor și capitalul românesc. Astea nu sunt legi populiste! Sunt legi votate de toate partidele politice, cu excepția PNL într-adevăr! Voi doar ați putut să contestați tot la CCR sau să reîntoarceți legi, ca nu cumva vreun român să fie sprjinit acum! Vreți șomeri, domnule Iohannis?! Cât mai mulți, nu?! Vreți sărăcie, austeritate și șomaj. La fel ca în 2009-2010! Pentru că altceva nu sunteți în stare! Domnule Iohannis, ridicați-vă o clipă ochii din sondaje, lăsați calculele electorale, testați populația și veniți cu un plan concret de REDESCHIDERE! PSD a întins o mână către dialog. Ați refuzat-o! Dar nu uitați că în timp ce dvs vă țineți de lupte politice, românii încep să trăiască de pe o zi pe alta. Vă asumați și asta, domnule Iohannis?!”, mai spune Ciolacu.
Barna: „Cred că preşedintele se grăbeşte când revarsă un potop de laude pentru Guvern”
Şi liderul USR, Dan Barna, apreciază că preşedintele se grăbeşte „când revarsă un potop de laude” pentru guvern.
„Preşedintele Iohannis observă corect că guvernările PSD au fost un dezastru, urmat, în opoziţie, de o retorică populistă păguboasă. Însă cred că preşedintele se grăbeşte când revarsă un potop de laude pentru guvern. Pe de o parte, şeful statului ne spune că nu am ajuns la final, dar domnia sa trage concluzii şi ne spune că guvernul s-a comportat bine în criză. E bine şi ajută să fim optimişti, dar încă nu avem răspunsuri clare cu privire la o sumă de chestiuni: dacă nu erau resurse pentru un răspuns eficient în combaterea pandemiei, de ce nu erau? Cine anume, persoane sau instituţii, trebuia să se ocupe de ele? Ce a făcut guvernul pentru ca vinovaţii să fie traşi la răspundere?”, arată Barna într-o postare pe Facebook.
Potrivit acestuia, trebuie lămurit cum s-a ajuns „la dezastrul de la Suceava” şi dacă responsabilitatea este una administrativă sau politică.
Liderul USR adaugă că statul trebuie să ofere răspunsuri pentru a risipi şi alte incertitudini ale cetăţenilor.
„Fiecare ne adaptăm situaţiei de criză cum putem, fiecare dintre noi căutăm răspunsuri la întrebările individuale despre viitorul imediat. Ce facem cu copiii mici fără grădiniţe, cum vom călători cu transportul în comun, încetează şomajul tehnic după starea de urgenţă, cum ne vor supravieţui diversele afaceri în lipsă de clienţi… şi multe altele. Pentru unele nu are nimeni răspuns, pentru altele, tare ar ajuta nişte răspunsuri ale statului, pentru a mai risipi din incertitudinea teribilă a acestor zile”, menţionează Barna.