„În legătură cu tragicul caz al copilașului decedat în această dimineață la Suceava, trebuie să precizez că Patriarhia nu are încă acces la detaliile concrete ale dublei anchete aflate în desfășurare. Am transmis rugămintea urgentării anchetei la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Rezultatul acesteia, coroborat cu rezultatul anchetei judiciare făcute de autoritățile laice, va fi făcut public de Arhiepiscopie. Cât mai curând posibil. Momentan, aceasta a publicat pe site-ul său un „Cuvânt pastoral” dedicat situației atât de dureroase create acolo”, se arată în comunicatul transmis de Patriarhia Română.
Reprezentanții Patriarhiei Române au transmis și un mesaj de condoleanțe pentru părinții copilului din Suceava.
„Dincolo de el, poziția Patriarhiei Române este una de profundă compasiune față de familia copilașului decedat, atât de greu încercată acum și a cărei durere nici nu o putem înțelege deplin. Personal, dar și în numele instituției pe care o reprezint, transmit și pe această cale sincere condoleanțe îndureratei familii Ungureanu”, se mai arată în comunicat.
Reacția vine după ce un bebeluș de numai șase săptămâni din Suceava a făcut stop cardio-respirator sâmbătă, după ce a fost scufundat în cristelniță, în timpul botezului, la Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena din cartierul sucevean Zamca. Copilul a murit în noaptea de duminică spre luni, iar poliția face cercetări în acest caz.
Între timp Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a anunțat, luni, că analizează circumstanțele care au condus la decesul copilului.
Moartea bebeluşului de o lună şi jumătate de la Suceava a readus în atenție procedura sacră a scufundării bebelușilor în cristelniţă, la botez, iar Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a explicat regulile pe care trebuie să le respecte preoții.
„Taina Botezului, conform canoanelor apostolice, se oficiază în Bisericile Ortodoxe de către preot sau episcop prin întreită „afundare” în numele Sfintei Treimi. Această afundare durează două/trei secunde și presupune protejarea strictă a copilașului, al cărui spate și a cărui ceafă sunt sprijinte cu mâna dreaptă, gura și nasul fiind protejate atent de căușul mâinii stângi, în așa fel încât acesta să nu poată înghiți niciun strop de apă în secundele cât este afundat rapid de trei ori. Această scurtă afundare se face după ce oficiantul Tainei se asigură că pruncul a inspirat aer”, se arată în comunicat.
Există și posibiltatea botezării prin turnarea apei pe creștetul copilașului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi, această decizie putând fi luată în cazuri de necesitate sau în funcție de starea de sănătate a copilașului.
Patriarhia Română:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro