”Avem parte de o seară tristă pentru justiția din România. Tudorel Toader, între lupta dintre DNA și infractori a ales să fie de partea infractorilor. A preluat argumentul campaniei duse în ultima perioadă de persoane aflate în diferite stadii de acuzare și în diferite stadii de judecată, precum și retorica acestora. A exprimat argumente din campania anti-DNA a adversarilor luptei anti-corupție. Revocarea procurorului-șef al DNA nu este oportună în acest moment. Niciunul dintre argumente nu este suficient pentru revocare”, a declarat Ionel Dancă, într-o conferință de presă.
PNL face un apel la respectarea legii, și la respectarea statului de drept, precum și la abandonarea atacului asupra instituțiilor judiciare, a spus purtătorul de cuvânt al PNL.
”S-a văzut presiunea exercitată de cei de la PSD și ALDE, care strigau ”Tudorele, nu se mai poate, fă cev!”. ”Tudorele, mai bine o lăsai așa”, a spus Dancă.
Potrivit lui Dancă, Tudorel Toader preia retorica infractorilor care au prezentat informații în spațiul public, iar ministrul le prezumă ca fiind reale.
”Chiar domnia sa spune, invocând aceste argumente, că nu sunt probate aceste acuzații, și cu toate acestea le folosește pentru a cere demiterea șefei DNA. Dezamăgitor pentru un profesionist al dreptului, să folosească retorica infractorilor, expresii precum decapare”, a mai spus el.
Ionel Dancă a făcut referire și la apelul la Comisia de la Veneția, făcut de Tudorel Toader. ”Acest apel este apelul pe care societatea civilă și Opoziția l-au făcut în nenumărate rânduri pentru un aviz privind legile justiției. Nu a fost preocupat de aceste lucruri, și brusc, a descoperit importanța acestui for când se dorește revocarea Laurei Codruței Kovesi”, a afirmat Dancă.
El s-a referit și la argumentul fals, în care invocă dezinformarea procurorului șef al DNA față de instituțiile și politicienii din Uniunea Europeană. ”Dezincriminarea abuzului în serviciu se află printre propunerile colegilor domnului Tudorel Toader din PSD și ALDE. Solicitarea minsitrului afectează în mod grav încrederea în lupta anticorupție și în respectarea legii.
Tudorel Toader cere revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Ministrul Justiției a prezentat sinteza unui raport de 36 de pagini, în care a criticat activitatea șefei DNA. Printre lucrurile pe care ministrul Justiției i le reproșează lui Kovesi sunt conflictele de natură instituțională ale DNA, refuzul de a se prezenta la Comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din DNA, criticile aduse legilor justiției. Astfel, ministrul Justiției a spus că a declanșat procedura de revocare a Laurei Codruța Kovesi. Decizia finală va fi luată de președintele Klaus Iohannis.
Ce acuzații îi aduce Tudorel Toader șefei DNA
- Tudorel Toader susține că șefa DNA a încălcat Constituția României prin anchetarea OUG 13
- Șefa DNA a refuzat să se prezinte în fața Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din anul 2009 și, astfel, a blocat activitatea comisiei și a încălcat autoritatea Parlamentului
- Laura Codruța Kovesi a încălcat Constituția și prin anchetarea Hotărârilor de guvern privind trecerea lacului Belina de la statul român la Tel Drum
- Laura Codruța Kovesi a avut un „comportament excesiv de autoritar și discreționar”
- Șefa DNA „a afectat grav imaginea României”, prin interviul acordat la BBC în care a criticat legile justiției și a spus că se teme că DNA va fi desființată
- Laura Codruța Kovesi a prioritizat o serie de dosare cu impact major în mass-media
- Șefa DNA a contestat autoritatea CCR și a actelor emise de judecătorii constituționali
- Laura Codruța Kovesi nu s-a implicat în identificarea și sancționarea comportamentului abuziv al unor procurori
- Tudorel Toader a mai reproșat lipsa de reacție în verificarea activirății pfoesionale și conduitei procurorilor de la DNA Ploiești
- Creșterea numărului de achitări, falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice, tergiversarea soluționării unor cauze (dosarul Microsoft)