Oficialii IGPF au precizat că ultima funcție deținuă de Isac Tarlapan în cadrul instituției a fost cea de șef al Serviciului analiza riscului din cadrul Secției investigații speciale și analiza riscului a Direcției Regionale Vest.

„Persoana în cauză a fost eliberată din Poliția de Frontieră încă din data de 11 aprilie 2017, aceasta ca urmare a unei sancțiuni disciplinare. IGPF condamnă public acțiunile oricărui colaborator, indiferent de rangul său, care contravin legilor în vigoare și nu va ezita în nici un moment să ofere sprijinul necesar instituțiilor competente în vederea combaterii fenomenelor contrabandei și corupției”, au transmis reprezentanții IGPF din Republica Moldova în răspunsul comunicat ziarului.

Isac Tarlapan a fost arestat preventiv de judecătorii din România pe 16 decembrie 2016, după ce a fost prins descărcând sute de pachete de țigări la poarta unui contrabandist din municipiul Iași. Ulterior, ofițerul a fost plasat în arest la domiciliu, respectiv control judiciar.

La acea dată, Tarpalan era șeful Direcției Regionale Vest a Poliției de Frontieră din Republica Moldova, structură care are în subordine toate punctele de frontieră de la granița cu România.

Condamnat la 6 ani de închisoare

Luna trecută, pe 19 iulie, Judecătoria Huși l-a condamnat pe Tarlapan la șase ani de închisoare pentru contrabandă, alături de alte șase persoane. Isac Tarlapan a fost singurul care nu a recunoscut acuzațiile aduse împotriva sa.

El a tranzitat frontiera de 38 de ori în decurs de patru luni, având autoturismul încărcat cu țigări. Camerele de supraveghere din zona imobilului rețelei din Iași l-au surprins pe ofițerul basarabean în timp ce descărca cutiile cu țigări.

Tarlapan le ia apărarea unor colegi condamnați pentru contrabandă

În timp ce era judecat în România, în iunie 2019, Isac Tarlapan a ieșit într-o conferință de presă alături de conducerea Asociației Grănicerilor din Republica Moldova (organizație care apără drepturile lucrătorilor de la frontieră – n.r. ) pentru a lua apărarea altor doi ofițeri, condamnați definitiv în România la 7 ani de  închisoare tot pentru contrabandă.

În cadrul evenimentului, relatat de presa din Republica Moldova, oficialii Asociației Grănicerilor l-au prezentat pe Tarlapan ca fiind șef al Direcției Regionalei Vest, funcție deținută înainte de a fi arestat.  

În hotărârea pronunțată de Judecătoria Huși, Tarlapan este prezentat ca fiind ofițer activ în cadrul Departamentului Poliției de Frontieră din Republica Moldova. În urma dezvăluirilor Libertatea, Isac Tarlapan nu a comentat acuzațiile aduse de autoritățile române. El a contestat hotărârea pronunțată de Judecătoria Huși.

Urmărește-ne pe Google News