„Dacă cineva distruge mașini, este agresiv și chiar mușcă un ofițer, nu se poate aștepta să fie tratat cu mănuși. În plus, autopsia instanței a dovedit în mod clar că nu a murit din cauza procedurii poliției. Este trist, dar o persoană normală, decentă cu greu poate ajunge într-o situație similară.
Mulțumesc ofițerilor de poliție Teplice pentru munca depusă, nu le-a fost ușor”, a scris premierul Andrej Babis, pe Facebook, despre decesul lui Stanislav Tomas.
Societatea civilă din România care luptă pentru drepturile romilor îl critică pe premierul ceh și subliniază că „sub nicio circumstanță, arestarea unei persoane nu ar trebui să se soldeze cu moartea acesteia”.
„Acuzăm poliția din Teplice de tortură și de omor și considerăm ca fiind impardonabilă acțiunea ofițerilor. Consiliul Europei a cerut o investigație independentă pentru a afla dacă victima a decedat în urma abuzului poliției sau dacă a decedat din alte cauze”, a scris pe Facebook platforma civică Aresel.
La începutul acestei săptămânii, un clip video care arată intervenția în forță a poliției pentru reținerea unui bărbat de etnie romă din Teplice, Cehia, a stârnit reacții aprinse. Bărbatul a murit la scurt timp după arestare, în ambulanța care îl ducea la spital. Potrivit imaginilor devenite virale, unul dintre ofițerii care intervin a ținut genunchiul pe gâtul bărbatului timp de mai multe minute.
După incident, poliția a susținut că nu intervenția ofițerilor este cauza decesului, ci drogurile pe care bărbatul le-ar fi consumat.
În cazul Floyd de România, unde un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce a fost imobilizat de un echipaj de jandarmi și i s-a pulverizat spray paralizant direct în față, jandarmerița trimisă în judecată a primit o pedeapsă cu suspendare.