Procuroarea Alexandra Carmen Lăncranjan consideră că dialogul ar fi trebuit inițiat cu procurorii și judecătorii înainte de adoptarea celor două ordonanțe de urgență care modifică numirile șefilor de parchete și desemnarea procurorilor europeni, și nu după.
„Independența justiției nu se negociază iar orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia inițiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura soluție aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului (fie el și delegat) fiind abrogarea imediată și în integralitate a actului normativ în cauză.
#ruleoflaw
#independentajustitiei
#AMASP
#AFJR
#AIJ” a scris procuroarea Alexandra Carmen Lancranjan pe contul ei de Facebook.
Reacția magistratului vine după un comunicat comun al ”Forumului Judecătorilor din România”, Asociației ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociației ”Inițiativa pentru Justiție”, publicat pe contul de Facebook al procuroarei.
Se cere abrogarea imediată
„Independența justiției nu se negociază! Orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia inițiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura soluție aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului (fie el și delegat) fiind abrogarea imediată și în integralitate a actului normativ în cauză.
Reiterăm faptul că Guvernul României și Parlamentul României au refuzat constant să ia în considerare argumentele și soluțiile constituționale prin care să respecte convențiile internaționale la care România a aderat, transmise în ultimii doi ani de corpul magistraților, care s-au opus inițiativelor legislative într-o majoritate covârșitoare (peste 90% dintre judecători și procurori), iar adoptarea unor modificări ale legislației privind organizarea judiciară, prin Ordonanțe de urgență ale Guvernului, fără respectarea unor rigori minime de transparență decizională și fără consultarea reală și efectivă a corpului magistraților este contrară angajamentelor internaționale ale Statului român” susțin magistrații.
Asociațiile profesionale ale judecătorilor atrag atenția că ordonanțele de modificare ale legilor justiției sunt contrare reglementărilor și recomandărilor europene, criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO și cer desființarea imediată a Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați.
„În consecință, solicităm imediat Guvernului României să elimine limitările adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor și să abroge imediat dispozițiile referitoare la înființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați, cu o competentă exclusivă care nu mai există în cazul niciunei alte categorii socio-profesionale. Cerem Guvernului României să renunțe imediat la dispozițiile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul Institutului Național al Magistraturii și la cele care elimină meritocrația în magistratură, promovarea efectivă la instanțele și parchetele superioare urmând a se face numai pe baza meritocratice, inclusiv și mai ales la Înalta Curte de Casație și Justiție. De asemenea, solicităm Guvernului României să abroge imediat OUG nr.77/2018, precum și prevederile referitoare la reorganizarea Inspecției Judiciare care întăresc nejustificat atribuțiile inspectorului-șef” au mai arătat magistrații.
Sursa foto: Facebook