”Este o prostie, un fake news lansat de premierul proaspăt instalat. Am făcut o verificare despre ce județe este vorba.
Cu excepția județului Arad avem un prefect care are nevoie de concediu medicale, mai avem o situație la Timișoara. O doamnă prefect care de șase luni suferă de o boală și are nevoie de o săptămână liberă în fiecare lună pentru tratament special. E o femeie admirabilă la 41 de ani care se luptă pentru viața ei. Dacă despre asta e vorba, domnul Orban ori nu s-a documentat cum trebuie ori trece de limitele umane”, a declarat Steriu când a fost întrebat de Adriana Nedelea despre ”virusul care lovește prefecții”.
În ceea ce îi privește pe subprefecții care s-ar fi îmbolnăvit în ultima perioadă, reprezentantul PSD spune că ”alți subprefecți dacă au avut probleme nu sunt raportate într-o formă centralizată și mă îndoiesc că ar fi o astfel de situație”.
El a continuat spunând că actualul guvern are pârghii pentru a rezolva situația acolo unde sunt probleme. ”Imediat se pot face acte normative pentru a mai instala un subprefect. De altfel multe județe funcționează cu subprefecți. Matricele de înlocuire sunt puse la punct și funcționează de zeci de ani”, a adăugat purtătorul de cuvânt al PSD.
Guvernul Ludovic Orban se confruntă, încă din prima zi de mandat, cu o situaţie extrem de gravă. La nivel teritorial, prefecţii PSD, care au fost numiți politic, au intrat, brusc, în concedii medicale, pentru a nu risca să fie daţi afară de noua Putere.
Situaţia riscă să afecteze, însă, organizarea alegerilor prezidenţiale, în condiţiile în care primul tur de scrutin are loc duminică, iar prefecţii sunt cei care trebuie să supervizeze şi să semneze actele de organizare a acestui scrutin, a nivelul fiecărui judeţ.
Miercuri seara, la Palatul Victoria a fost convocat un comandament, cu toate structurile care se ocupă de organizarea alegerilor.
Alegerile prezidențiale, în cadrul cărora se va alege viitorul președinte al României au loc în data de 10 noiembrie 2019. Dacă niciunul dintre candidați nu reușește să obțină peste 50% dintre voturile alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente, pe data de 24 noiembrie 2019 se va organiza al doilea tur de scrutin. Secțiile de votare din țară se vor deschide duminică dimineață la ora 07.00 și se vor închide la ora 21.00.
Votul din diaspora se desfășoară pe parcursul a trei zile, vineri 8 noiembrie, sâmbătă 9 noiembrie și duminică 10 noiembrie. În ziua de vineri, votarea la ora locală 12.00 a fiecărei țări și se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7.00 și se încheie la ora locală 21.00.